Lichte gedichten van vriendentrio

Als jongens ook gabbers zijn gaan ze samen vissen of naar voetbal. Als gabbers muzikanten zijn en ook nog Jan Robijns, Bart de Ruiter en Huub van der Lubbe heten, komen ze elke dinsdagavond laat in een Amsterdams cafij elkaar om op rijm de gebeurtenissen van de week door te...

Patrick van den Hanenberg

Kroegpoe van het betere soort. Enkele van zulke gedichten zijn volgens Gerrit Komrij sterk genoeg om te worden opgenomen in zijn bloemlezing uit de Nederlandse poe van de negentiende en twintigste eeuw. Of zoals Van der Lubbe dat noemt: geslaagd voor het dichtersexamen. Onder de gedichten van Van der Lubbe (die toch het opperhoofd is van het trio) is muziek gezet en die klonk te soft voor De Dijk, de band van Van der Lubbe.

Daarom gaan zijn maatjes pianist Robijns en bassist De Ruiter mee op tournee, en schuiven nog wat extra muzikanten aan om er een feestelijke avond van te maken. En voor wie het allemaal thuis nog eens wil nalezen is er het tekstboekje van de cd en een verse poe/columnbundel.

De poe van Van der Lubbe heeft een verraderlijk aardse toon, wars van tierelantijntjes. Zonder overdreven sentimenteel te worden predikt Van der Lubbe degelijke deugden en beschaafde omgangsvormen. De jaren vijftig en vroege jaren zestig prikken er regelmatig doorheen. Dat ogenschijnlijk doodgewone wordt nog versterkt door de muziek die op het eerste gehoor ook al rechttoe rechtaan overkomt.

Dat heeft veel te maken met het ongecompliceerde stemgeluid van Van der Lubbe. Maar zijn heldere, klare taal blijkt bij goede beluistering toch veel Schwung te hebben. En de rotsvaste composities van Jan Robijns, die probleemloos leent van Toon Hermans, Eddy Christiani of Kurt Weill, hebben veel onverwachte spannende trekjes. Die fleurige verbale en muzikale randjes geven de Concordia-liedjes een opgewekte lichtheid.

Van der Lubbe toont zich op deze ongedwongen avond met rood nachtclub/revue-decortje een verdienstelijk causeur. Ook bewijst hij dat hij zich kan meten met de betere light verse-dichters van het land. Twee keer drie kwartier plezier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden