Lichte dubbeltwee van slag na duimblessure Hedi Poot

De Nederlandse roeiequipe hoopt bij de WK op de dadendrang van Hedi Poot en Marit van Eupen. Zij vormen de lichte dubbeltwee, de enige ploeg die een reële kans lijkt te maken op een medaille in de olympische bootklassen....

Maar wat voor Poot en Van Eupen een perfecte openingsdag had moeten worden, draaide gisteren uit op een complete chaos. Een stukje infietsen op de hotelkamer haalde een streep door hun vlekkeloze voorbereiding.

Terwijl het onweerde en de regen met bakken neerviel in Sevilla, prepareerden Poot en Van Eupen zich in hun hotel op de eerste wedstrijddag. Poot ging op de rollerbank haar warming-up doen. 'Ik wilde mijn fiets op dat ding plaatsen. Daarvoor moest ik een bout aandraaien. Terwijl ik dat deed, voelde ik dat er geen beweging in de bout kwam, wel zag ik mijn duim achterover buigen.'

Poot voelde toen nog geen pijn. 'Dus probeerde ik nog een keer die bout los te krijgen.' Bij die poging schoot Poots rechterduim uit de kom. 'En dat deed wél pijn.' Veel tijd voor medische verzorging was er niet, want de roeisters moesten tijdig op de weegschaal staan om reglementair te worden gewogen.

In de stromende regen repten coach en roeisters zich naar de roeibaan. Toen Poot zich voor de weging aan het uitkleden was, schoot haar duim nogmaals uit de kom. Ditmaal was niet een halsstarrige bout, maar een sportsok de boosdoener.

Nadat de drie vrouwen waren gewogen, kon Poot de aandacht van bondsarts Diederik Oei krijgen. Die constateerde dat Poot aan de voorwedstrijd kon deelnemen, mits haar duim met tape gefixeerd werd.

De federatie had vanwege het voor de roeiers levensgevaarlijke onweer besloten de wedstrijden van de ochtend naar de middag te verplaatsen. Zodat er voldoende tijd was om Poots duim in te zwachtelen en de roeister van een pijnstiller te voorzien.

's Middags ging Poot met Van Eupen het water op om met de Britten Helen Casey en Tracy Langlands te strijden om de eerste plaats. Want alleen die plek gaf rechtstreeks toegang tot de halve eindstrijd. Het Nederlandse duo kwam echter geen moment in het goede ritme. De Britten wonnen, ppot en Van Eupen bleven steken op de derde plaats.

'Tijdens de wedstrijd had ik geen last van mijn duim. Het was meer het gedoe eromheen dat me uit mijn concentratie heeft gebracht', aldus Poot na de race. De andere zeven Nederlandse ploegen kwamen evenmin direct een ronde verder. Samen met Van Eupen-Poot varen zij morgen de herkansing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden