Licht verlies voor partij Berlusconi

De Europese verkiezingen hebben in Italië noch de partij van minister-president Silvio Berlusconi, Forza Italia, noch de samenwerkende centrum-linkse oppositiepartijen, gebundeld in de Ulivo, de duidelijke uitslag gebracht waarop zij gehoopt hadden....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

Forza Italia, aldus de exit-polls gisteravond om tien uur, verliest licht ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen, de Ulivo blijft vrijwel op hetzelfde niveau. De drie overige leden van Berlusconi's coalitie winnen echter vermoedelijk voldoende om de stabiliteit van de regering ongemoeid te laten.

Door de felle kritiek op het regeringsbeleid en het zorgelijk kwakkelen van de Italiaanse economie was erop gerekend dat de coalitie een klap zou krijgen. Dat blijft, naar zich nu laat aanzien, echter bij een tikje op de onlangs bijgewerkte wangen van de premier.

Ten opzichte van de Europese verkiezingen van 1999 verliest Forza Italia zo'n 3 procentpunten, terwijl twee van de drie overige leden van de coalitie, de Nationale Alliantie van vice-premier Gianfranco Fini en de UDC, elk een procentpunt winnen.

De samenwerkende centrum-linkse partijen, met voormalig televisiejournaliste Lilli Gruber als lijsttrekker en voorzitter Prodi van de Europese Commissie als toeziend voogd, behaalden 32 procent. Dat wijkt nauwelijks af van hun resultaten van de vorige keer.

De opkomst weas ongeveer 70 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden