Licht verbeterd

Lampen bedienen met je smartphone of tablet kon al met Hue van Philips. Met een update laat het bedrijf zien dat het werk maakt van de dienst. Nu nog een dozijn kinderziekten verhelpen.

Als er een stortplaats voor uitdrukkingen zou bestaan, kunnen we daar sinds deze week een nieuwe aan toevoegen, namelijk: wil de laatste die vertrekt het licht uit doen? Hoeft niet meer, daar zorgt een app voor nu Philips zijn lichtsysteem Hue heeft opgefrist. Hue is een systeem waarbij lampen op afstand bediend kunnen worden met de smartphone of tablet en een speciale app. Het zijn gewone ledlampen die in standaard fittingen passen en die dankzij een draadloze verbinding met elkaar kunnen communiceren.


Met de app kunnen ze worden aan- en uitgezet, gedimd en van kleur veranderd. Je kunt er kleurschema's aan koppelen, zodat een zwoele, lome sfeer ontstaat of juist een koele actieve. Er kunnen schema's worden gemaakt voor momenten waarop de lampen automatisch moeten aan- en uitfloepen.


Dat was mooi.


Maar nu is het beter. Philips heeft aan de app een aantal nieuwe functies toegevoegd die het systeem een stuk spannender maken. Een daarvan is geofencing, een techniek die met behulp van gps-data een virtueel hek kan spannen, bijvoorbeeld van een meter of honderd rond je huis. Kom je binnen dat virtuele hek, dan registreert de gps-ontvanger in de telefoon dat en die stuurt vervolgens via internet een signaal naar de lampen thuis, zodat ze aan gaan. Als alle mobieltjes binnen het systeem zich buiten de cirkel bevinden, gaat het licht uit.


Een tweede, interessanter idee, is de koppeling met If This Than That (ITTT), een webdienst die onlinetoepassingen aan elkaar knoopt, zoals bijvoorbeeld een tijdapplicatie. Als gebruiker kun je de optie toevoegen dat het licht alleen aan gaat als het donker is. Of dat de kleur een tikje warmer wordt als het begint te regenen. Of dat een van de lampen even rood oplicht als er een nieuw bericht is op Facebook en groen als je bent geretweet. Of als een mail van de baas binnenkomt. Of andere nerdy zaken.


Gebruikers van Hue kunnen alle acties die ze hebben bedacht met elkaar delen. Al gezien: doe alle lichten uit als ik op mijn onlineweegschaal ga staan. Of ontsteek alle lichten op vol vermogen als de bewegingsmelder iemand detecteert terwijl er niemand thuis is.


ITTT is een gebruiksvriendelijke website en het is eenvoudig om acties te koppelen aan het lichtsysteem. Maar er zijn ook nadelen. Zo zijn de meeste applicaties op de site Amerikaans. De weermodule op ITTT kent het weer in Nederland wel, maar er ontbreekt bijvoorbeeld een buienradarfunctie. Ook blijken de acties niet altijd te werken. Zo functioneerde de opdracht om de lichten uit te doen bij zonsopkomst niet altijd.


Ook zijn de nieuwe functies rommelig in de bestaande app ondergebracht. Zodra je bijvoorbeeld op de knop met voorgeprogrammeerde lichtinstellingen drukt, worden bestaande instellingen gewist. De geofencing-optie werkt goed, maar niet op oudere iPhones (de app is niet getest op een Androidtelefoon, maar werkt daar nu ook onder).


Ook de communicatie verloopt niet optimaal. Philips heeft gekozen voor het Zigbeeprotocol, een standaard die ook door andere apparaten in huis gebruikt kan worden en die zich letterlijk met een druk op de knop laat installeren. Apparaten bouwen zelf een draadloos netwerk op in huis, zodat in principe overal bereik ontstaat. Dit werkt niet altijd goed. De lamp op zolder communiceert bijvoorbeeld niet met de lamp op de overloop, kennelijk omdat er geen bereik is.


Een gemis is dat er nog geen Hue-lampen zijn met een kleine fitting. De lichtopbrengst is nu eigenlijk te gering om de lampen te gebruiken in grote armaturen, die vaak als hoofdverlichting dienen. In kleinere lampen zijn kleuraccenten nuttiger dan in grote.


Philips toont met de update (die ook beschikbaar is voor eerdere kopers) aan dat het werk maakt van Hue. De toevoeging van geofencing is nuttig en ook het zelf kunnen knutselen met acties via If This Than That is veelbelovend. Jammer is dat de gebruiksvriendelijkheid begint te lijden onder de vernieuwingen.


Stuur ons uw beste apps

In deze rubriek gaan we nieuwe en opmerkelijke apps tegen het licht houden... mét hulp van de lezers. We willen elke keer de beste apps rond een specifiek thema selecteren. Voor de eerste aflevering willen we de beste toepassingen om dingen te meten en uit te rekenen op een rijtje zetten. Denk aan een meetlat of afstandmeter, percentages uitrekenen en vreemde valuta en eenheden converteren (kwanza's naar kronen, Fahrenheit naar Kelvin). Suggesties graag met een korte beschrijving naar techno@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden