Licht- of donkergroen, groen is voor commando's

Groen is groen en een groene baret is een commandobaret. Advocaat Jan Vlug van de oud-commando's bleef het herhalen in een weinig juridisch, maar zeer emotioneel pleidooi donderdag voor de Haagse rechtbank....

Zo'n vijftig commando's en oud-commando's verzamelden zich rond het middaguur voor het Paleis van Justitie in Den Haag om te voorkomen dat de nieuwe mosgroene baret van de landmacht volgende week wordt ingevoerd. Ze willen exclusief recht op een groene baret.

Het kort geding tegen de staat was aangespannen door de jonge gebroeders Pothoven, twee ex-leden van de elitetroepen die in deze zaak aangemerkt willen worden als de leiders van een informele belangenvereniging. 'Wij geven een stem aan oud-commando's en actieve commando's die zich om krijgstuchtelijke redenen niet in het debat kunnen mengen, maar net als wij balen van het genomen besluit.'

Een paar oud-commando's worstelden desondanks openlijk met loyaliteitsproblemen. 'Licht of donker, groene kool is groene kool', riep er een.

De commando's zijn te laat, betoogde landsadvocaat Joost van der Helm. In voorgaande jaren is voldoende over de nieuwe tenues gecommuniceerd, de stof is reeds op kleur gebracht, zeventienduizend baretten zijn al binnen en het besluit is juridisch keurig geregeld, somde hij op.

Volgens de landsadvocaat is de angst om internationaal een modderfiguur te slaan wanneer elke 'Jan soldaat' een groene baret mag dragen, ongegrond. In Noorwegen en Canada, zei hij, zijn alle baretten groen.

Bovendien hebben de commando's volgens Van der Helm genoeg middelen om zich te onderscheiden. Zo is er de baretgesp en de bevelhebber der landstrijdkrachten komt de commando's tegemoet door hun in het nieuwe kledingvoorschrift toe te staan een nestel te dragen. Het koord, dat vroeger alleen gedragen mocht worden door officieren, kon de aanwezige oud-commando's echter niet bekoren. 'Hang dat maar om je nek', klonk het dreigend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden