Update

Lichamen slachtoffers vliegramp zo snel mogelijk naar Nederland

Alle geborgen lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne worden zo snel mogelijk naar Nederland gebracht. Dat maakte de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman vanmiddag bekend. De twee treinen met stoffelijke resten van de slachtoffers vertrekken vanavond om 19.00 uur (plaatselijke tijd, 18.00 uur Nederlandse tijd) naar Charkov. De treinen staan nu nog stil bij het station in de Oost-Oekraïense stad Torez.

Pro-Russische separatisten bewaken de gekoelde wagons met daarin de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne. Beeld afp

Vanochtend kwamen Nederlandse forensisch experts aan bij de gekoelde wagons waar de lichamen in worden bewaard. De drie inspecteurs kregen samen met waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang tot drie wagons, aldus een woordvoerster van de OVSE.

De lichamen liggen onder correcte omstandigheden opgeslagen, concludeerden Nederlandse forensisch experts na een eerste inspectie van de gekoelde treinwagons vanmiddag. Daarna vertrokken de experts naar de rampplek om daar onderzoek te doen.

282 lichamen
Stoffelijke resten van alle 298 passagiers zijn aan boord van de twee treinen met koelwagons, aldus de Oekraïense autoriteiten. Het gaat volgens vicepremier Groysman om 282 lichamen en 87 lichaamsdelen van 16 personen. De identificatie van de lichamen zal in Nederland plaatsvinden.

Rutte zei eerder vandaag al te hopen dat de treinen naar Charkov zouden gaan, omdat daar een vliegveld is. In Charkov hebben Nederlandse experts daarnaast een coördinatiecentrum opgezet. Een speciaal opgezet crisisteam werkt in Charkov aan het opzetten van tal van faciliteiten voor een onderzoek naar de ramp en de komst van experts en nabestaanden. Dat zei Marina Sjevtsjenko, een van de leden van het crisisteam, vandaag tegen persbureau ANP.

Er zijn aparte ruimtes met faciliteiten voor pathologisch onderzoek ingericht waar de treinen met de lichamen via een vrijgehouden spoor direct in kunnen rijden, aldus Sjevtsjenko. Ook is een hangar vrijgemaakt waar de brokstukken van het toestel van Malaysia Airlines kunnen worden verzameld voor een eventuele reconstructie. Torez ligt 300 kilometer van Charkov.

'Hell of a job'
Het hoofd van de Nederlandse forensische dienst in Oost-Oekraïne, Peter van Vliet, liet vandaag weten onder de indruk te zijn van het werk van de plaatselijke reddingsdiensten. Ze deden een 'hell of a job', zei Van Vliet, met een vingerwijzing naar de hitte en de omvang van de rampplek.

Van Vliet: 'Ik ben zeer onder de indruk over het werk dat hier is gedaan.' Toch zou 'een volledig forensisch onderzoek van het hele gebied' volgens hem nodig zijn. 'Maar of dat mogelijk is, weet ik niet', stelde hij vanwege het militaire conflict in de regio.

'Redelijk ongestoord'
De Nederlandse experts hebben vandaag 'redelijk ongestoord' hun werk kunnen doen. Dat zei woordvoerder Michael Bociurkiw van de OVSE op een persconferentie.

'Ze hebben twee plekken bekeken waar grote delen van het toestel zijn neergekomen', aldus de OVSE'er over de plaats van de crash. 'De experts namen het voortouw in het zoeken naar stoffelijke resten.' De plek 'waar de cockpit en het voorste deel van het toestel op de grond kwamen, komt hierna', zei Bociurkiw.

'De experts hadden dezelfde toegang als wij eerder hadden. De separatisten vormden iets wat leek op een afscheiding en traden op als bewaker, er waren veel journalisten', ging de Canadees verder. 'Vergeleken met gisteren waren er opvallend genoeg bijna geen werklui meer. Twee tenten die langs de hoofdweg stonden en dienden als een soort administratief centrum waren ook verdwenen.'

Internationale coördinator
Nederland heeft de internationale coördinatie van de identificatie van de slachtoffers van de ramp. De drie Nederlandse experts zijn de eerste internationale forensisch onderzoekers die het rebellengebied zijn binnengekomen sinds het vliegtuig neerstortte. Gisteravond vertrokken de experts vanaf Eindhoven Airport naar Donetsk.

Een pro-Russische separatist bewaakt de trein met daarin lichamen van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne. Beeld getty
Beeld getty
Nederlandse forensisch experts doen onderzoek op de rampplek waar donderdag het vliegtuig van Malaysia Airlines crashte. Beeld getty

Treinen staan sinds gisterochtend stil
De gekoelde wagons staan sinds gisterochtend stil, op vijftien kilometer van de plek waar het vliegtuig donderdag crashte. Pro-Russische separatisten hebben de controle over het gebied.

Leiders van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk zeiden eerder vandaag al dat de lichamen zouden worden overgebracht naar Charkov. Wel moesten er volgens hen internationale experts bij aanwezig zijn als de trein naar Charkov rijdt. 'We zijn er klaar voor om voor hen een aparte wagon toe te voegen', aldus eerste vicepremier Andriy Poergin tegenover persbureau Interfax.

Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.