Lichamen MH17 komen morgen om 16.00 aan: welke voorbereidingen worden getroffen?

De eerste lichamen van de slachtoffers van MH17 komen morgen om 16.00 Nederlandse tijd op vliegveld Eindhoven aan. Dat liet het ministerie van Veiligheid en Justitie vanavond weten. In Eindhoven en Hilversum worden voorbereidingen getroffen.

Redactie
Vliegveld Eindhoven Beeld anp
Vliegveld EindhovenBeeld anp

Op vliegbasis Eindhoven staan twee C-130 Hercules-toestellen van de Nederlandse luchtmacht en een enorme Australische C-17 Boeing. Vooralsnog zijn er geen signalen dat ze gaan vertrekken.
De activiteiten op het platform worden gevolgd door vliegtuigspotters en journalisten op het dak van de parkeergarage van Eindhoven Airport.

Bij de poort van de vliegbasis zijn sinds vanochtend journalisten en cameramensen gesignaleerd. Naar verwachting wordt later vanavond duidelijk hoe zij de aankomst van de slachtoffers kunnen verslaan.

Hilversum
Ook de gemeente en politie in Hilversum bereiden zich voor op de aankomst van de eerste lichamen uit Oekraïne morgen. Het is nog niet duidelijk of daarvoor verkeersmaatregelen worden getroffen, zei een woordvoerder van de politie.

De Korporaal van Oudheusdenkazerne ligt aan de Noodweg aan de rand van Hilversum in een rustig, bosachtig gebied. Het kazernecomplex grenst aan natuurgebied Crailo. In de kazerne zijn tal van medische voorzieningen aanwezig, aangezien het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen er is ondergebracht. Dit instituut verzorgt de geneeskundige opleidingen voor vrijwel alle legeronderdelen.

Bij de kazerne arriveerden vanmiddag al vrachtwagens met koelcontainers, waarin de stoffelijke overschotten bewaard kunnen worden. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft zijn voorgenomen vakantie opgeschort wegens de ramp. 'Hilversum is een van de zwaarst getroffen gemeenten met 13 slachtoffers uit drie gezinnen', zegt hij. Er was al een rouwdienst in Hilversum en er zijn condoleanceregisters geopend in het stadhuis en op internet.

De politie begeleidt vanaf morgen de transporten van stoffelijke overschotten van de omgekomen passagiers van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat meldde de politie vanavond.
De eerste lichamen worden morgen van Eindhoven Airport naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. De politie zal de transporten begeleiden voor een vlotte doorgang, maar ook om de verplaatsing waardig te laten verlopen.

De repatriëring wordt voorbereid vanuit Charkov in Oekraïne. 'Daadwerkelijke identificatie gebeurt later in Nederland. De meeste zullen snel gaan', aldus Ed Kraszewski van de landelijke eenheid. 'Maar sommige identificaties kunnen mogelijk ook maanden duren.' Het is volgens hem nog de vraag of alle lichamen met de treinen naar Charkov zijn meegekomen. 'Dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden