Lichamen in zwavelzuur opgelost

Met een aan de wetenschap geschonken lichaam wordt niet altijd even zachtzinnig omgesprongen, maar het lijk dat eind 1998 ter beschikking kwam van de Katholieke Universiteit Leuven onderging wel een erg gruwelijk lot....

Van onze correspondent Rob Gollin

In Brussel begint vandaag het proces tegen Andras en Agnes Pandy. Op gruwelijke wijze zouden zij in de jaren tachtig zes familieleden om het leven hebben gebracht. Een dossier vol hersenspoelingen. Alleen, de lijken ontbreken.

De resultaten van het macabere experiment dienen als bewijsmateriaal in het proces dat maandag voor de juryrechtbank in Brussel tegen Andras (75) en Agnes Pandy (44) begint. De Hongaarse dominee en zijn dochter staan terecht op beschuldiging van meervoudige moord. De werkwijze van het tweetal, die justitie meent te hebben ontrafeld, is zelfs de culthorror voorbij.

Ze doodden volgens de aanklacht in de tweede helft van de jaren tachtig vijf gezinsleden: twee echtgenotes van Pandy, twee broers en een stiefzus van Agnes. Een zesde familielid, een tweede stiefzusje, zou alleen door Pandy zijn omgebracht. Een andere zus, moeder van een door Pandy verwekte zoon, ontsnapte aan een moordpoging. Andere beschuldigingen aan het adres van de dominee: verkrachtingen van drie dochters.

Dat de wetenschappers van de KUL een bad vol goten met Cleanest heeft alles te maken met een voor de aanklagers ongemakkelijke complicatie: de lijken van de slachtoffers zijn nimmer gevonden. Speurwerk onder een van de huizen van de dominee, in Sint-Jans-Molenbeek, leverden wel beenderen op, van zeker tien personen. Maar niemand weet van wie ze zijn.

Het was Agnes die in 1997 zelf de verklaring voor de verdwijningen leverde. Nadat de gezinsleden met hamerslagen op de schedel of pistoolschoten om het leven waren gebracht, sneden vader en dochter in de kelder de lichamen aan stukken. Zaagsel op de vloer zoog het bloed op. Ze zetten de grootste beenderen in vuilniszakken bij het afval van het slachthuis in Anderlecht, de rest werd overgoten met Cleanest, waarna de drab later door het riool werd gespoeld. Vader ontkent. Hij weigert al sinds zijn arrestatie in 1997 mee te werken aan het onderzoek en meent dat het brein van Agnes door demonen is bezeten. Ze moet zijn gehersenspoeld door een sekte.

Maar onderzoek door gerechtspsychiaters duidt erop dat de verhoudingen binnen het gezin ook niet bepaald doorsnee waren. De uiterst autoritaire Andras sloot de familie vrijwel af van de buitenwereld. Hij zag de leden als zijn eigendom en beschouwde het misbruik van de vrouwen als iets vanzelfsprekends. Agnes zou fysiek en moreel volledig aan haar vader zijn onderworpen en louter uit erkenning van diens gezag hebben meegewerkt aan de moorden. Volgens de deskundigen zijn beide beschuldigden wel volledig toerekeningsvatbaar.

De gruweldaden begonnen in 1985, toen zijn geadopteerde dochter Timea bij wie Pandy een zoon had verwerkt, zich van haar vader wilde losmaken. Uit angst dat hun incestueuze relatie bekend raakte, besloot hij dat ze moest verdwijnen. Maar een poging haar met een ijzeren staaf dood te slaan, mislukte.

Ze vluchtte het huis uit en vestigde zich in Canada. De spanningen in het gezin namen toe, waarna Pandy besloot tot de reeks liquidaties van andere familieleden, die in 1986 begon met de moord op zijn tweede vrouw Edit Fointor en begin 1989 eindigde, toen hij zijn 18-jarige dochter Tünde doodde.

Rechercheurs ontdekten dat Pandy heeft geprobeerd de verdwijningen te verdoezelen. Zo is hij een echtscheidingsprocedure begonnen toen Fointor al dood was. Een briefkaart waarin zij afscheid neemt van haar gezin is vermoedelijk onder dwang geschreven. Pandy zou zelfs acteurs hebben ingehuurd die op video's voor de omgeving de indruk moesten wekken dat verdwenen familieleden nog leefden.

Op het proces zullen zo'n vijftig getuigen de ingrediënten moeten leveren voor de beantwoording van de vraag of de werkelijkheid de griezelfilm heeft ingehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden