Lichaam van Papadopoulos na maanden terug in graf

Lijk van Cypriotische oud-president zou zijn geroofd door criminelen die geld wilden zien van familie...

AP

NICOSIA Het lichaam van de vroegere Cypriotische president Tassos Papadopoulos is donderdag herbegraven, drie maanden nadat het was gestolen uit zijn graf op de begraafplaats van de hoofdstad Nicosia. Waarschijnlijk had de lijkenroof geen politieke achtergrond en waren de dieven uit op geld.

‘Een beproeving voor ons is voorbij. We hopen dat onze vader eindelijk zijn rust zal vinden’, zei Papadopoulos’ zoon en politieke erfgenaam Nicholas Papadopoulos na de ceremonie tegen verslaggevers. De twee zoons en enkele medewerkers van de oud-president droegen de met bloemen bedekte kist naar het graf. Er waren honderden belangstellenden.

Volgens de politie zijn er drie verdachten, onder wie een man die sinds 1994 een levenslange celstraf uitzit wegens de moord op twee vrouwen, de 44-jarige Antonis Prokopiou Kitas. Hij zou vanuit de gevangenis zijn 48-jarige broer Mamas en een 31-jarige Indiër hebben ingeschakeld voor zijn plannen.

De Indiër zou spijt hebben gekregen en de familie van Papadopoulus hebben verteld waar het lichaam verborgen lag. Hij zou geld hebben gevraagd om in een ander land een nieuw leven te beginnen, maar heeft nooit iets gekregen. Familieleden hebben gezegd dat er nooit geprobeerd is hen af te persen; wel hadden ze gesproken over een ‘beloning’ voor informatie over de vindplaats van het lijk.

De Indiër en de Mamas Prokopiou Kitas worden vastgehouden voor ondervraging. De identificatie van de Indiër verloopt moeizaam als gevolg van onduidelijkheid over de spelling van zijn naam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden