Lichaam schilder Dalí opgegraven voor test na claim van vrouw die al jaren beweert zijn dochter te zijn

'Als ik doodga, zal ik niet helemaal dood zijn.' Het is een van de karakteristieke uitspraken van de kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989), en bijna dertig jaar na zijn dood lijkt hij gelijk te krijgen. Een Spaanse rechter gaf maandag opdracht zijn lijk op te graven.

Een van de bekendste kunstenaars van de 20ste eeuw: Salvador Dalí. Beeld epa
Een van de bekendste kunstenaars van de 20ste eeuw: Salvador Dalí.Beeld epa

Het doel van de opgraving is te bepalen of de 61-jarige Pilar Abel een dochter is van de kunstenaar, zoals zij zelf beweert. Al sinds 2007 probeert deze vrouw uit Figueres zichzelf naar voren te schuiven als rechtmatige Dalí.

Ondanks zijn veronderstelde angst voor de vrouwelijke genitaliën zou Dalí een geheime relatie hebben gehad met de moeder van Pilar Abel, zo vertelde die aan haar dochter. Ook Abels grootmoeder van vaderskant zette haar op het spoor van de kunstenaar door te zeggen: 'Ik weet dat je niet de dochter van mijn zoon bent, maar van een groot schilder, maar ik houd toch van je'. Bij andere gelegenheden zou deze oma hebben gezegd: 'Je bent net zo gek als je vader.'

Eerder werd geprobeerd om van een gipsen dodenmasker dat van Dalí werd gemaakt haren en huidresten af te halen en daarmee een dna-test te doen. Ook werd een poging gewaagd met een maagsonde die bij Dalí werd ingebracht tijdens een van zijn laatste ziekenhuisopnamen. Beide proefnemingen leverden kennelijk geen sluitend bewijs.

Erfgenaam

Nu er verder geen biologische of persoonlijke resten zijn om dna uit te halen, zit er niets anders op dan Dalí's stoffelijk overschot weer op te takelen, oordeelde de rechter, zodat het genetisch materiaal uit zijn botten of tanden naast dat van zijn vermeende dochter kan worden gelegd.

Mocht Abel worden erkend als dochter van de surrealistische schilder, dan heeft ze recht op haar erfdeel, op het dragen van zijn naam en op de auteursrechten, al zal dat alles eerst onderwerp moeten zijn van een nieuwe rechtszaak.

Dalí wees de staat aan als universele erfgenaam, maar volgens de Spaanse pers zou Abel toch recht hebben op een kwart van zijn erfenis en auteursrechten. Andere menselijke erfgenamen heeft Dalí voor zover bekend niet. De in 1989 overleden kunstenaar ligt begraven in zijn eigen museum in Figueres, in Catalonië.

De 61-jarige Pilar Abel beweert een dochter van de wereldberoemde kunstenaar Dalí te zijn. Beeld epa
De 61-jarige Pilar Abel beweert een dochter van de wereldberoemde kunstenaar Dalí te zijn.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden