Lichaam koning Bhumibol aangekomen in Koninklijk Paleis

Het lichaam van de gisteren overleden Thaise koning Bhumibol (88) is aangekomen in het Koninklijk Paleis in Bangkok. Het konvooi werd begeleid door monnikken, kroonprins Maha Vajiralongkorn en luitenant-generaal Suthida Vajiralongkor.

De processie met voorop de auto met het lichaam van koning Bhumibol. Beeld afp

Duizenden Thai hadden zich aan de kant van de weg verzameld om een glimp op te vangen van de auto waarin de kist werd vervoerd.

Thailand verkeert in diepe rouw na de dood van Bhumibol, die zeventig jaar koning was en daarmee de langsregerende vorst ter wereld.

De Thaise regering heeft een nationale vrije dag afgekondigd, zodat burgers kunnen treuren. Vlaggen op overheidsgebouwen gaan de komende dertig dagen halfstok. De rouwperiode duurt in totaal een jaar.

Inwoners zijn door de regering opgeroepen zwarte kleding te dragen en 'vreugdevolle evenementen' te vermijden. Bioscopen zijn dicht, concerten en sportevenementen zijn afgelast of uitgesteld. Veel winkels en toeristische attracties zijn wel gewoon open. Net als de beurs en andere financiële instellingen.

Nieuwswebsites hebben hun pagina's op zwart-wit afgesteld. En op de televisie worden aan de lopende band programma's - tevens in zwart-wit - gewijd aan het leven van de koning. Buitenlandse zenders als CNN en BBC zijn tijdelijk uit de lucht gehaald.

Thai betuigen respect voor de koning aan de kant van de weg. Beeld afp
Vlaggen in Thailand hangen halfstok. Beeld afp

Opvolging

Kroonprins Maha Vajiralongkorn zal zijn vader opvolgen, maar heeft verzocht om het proces nog even uit te stellen.

Hele generaties zijn met Bhumibol opgegroeid en kunnen zich een land zonder hem moeilijk voorstellen. Daarom is de angst en de onrust bij zijn overlijden zo enorm, schrijft Volkskrant-correspondent Michel Maas vandaag in zijn analyse. 'Mensen hamsteren zelfs voedsel uit vrees dat na Bhumibol de chaos komt.'

Vajiralongkorn heeft bij lange na niet het aanzien van zijn vader. Alleen al zijn opeenvolgende huwelijken steken schril af tegen de levenslange trouw van Bhumibol en zijn koningin Sirikit. Besmuikt gaven Thai ook videobeelden aan elkaar door waarop de kroonprins zijn jonge echtgenote half ontkleed voor zich laat knielen. Binnenskamers doen veel andere, ook allerminst vleiende verhalen over hem de ronde.

Bhumibol was lange tijd ziek. Toen zijn dood gisteren werd aangekondigd, braken veel supporters die zich voor het ziekenhuis in Bangkok hadden verzameld in snikken uit. In de Thaise hoofdstad vinden veel ceremonies plaats om Bhumibol te herdenken.

'De koning was een symbool van nationale eenheid', zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die in Bangkok is voor een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN), in het NOS Radio 1 Journaal. 'Het is even niet het Thailand dat we kennen.'

Koenders raadt Nederlanders die naar Thailand reizen aan extra alert te zijn. 'Het is wat instabieler. Zo zou ik wegblijven bij protesten en andere massale bijeenkomsten. Dat is niet om paniek te zaaien, want de mensen zijn nu rustig.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies na het overlijden van de koning aangepast. Op zijn website schrijft het ministerie dat sociale activiteiten gedurende de rouwperiode zullen worden beperkt. 'Houd er rekening mee dat uitgaansgelegenheden voor een bepaalde periode worden gesloten.'

Het ministerie adviseert reizigers lokale gebruiken en de opgelegde beperkingen te respecteren. En om kritische uitspraken over het Koningshuis te vermijden. Op majesteitsschennis staan in Thailand hoge straffen.

Postuum

Veel Thai konden het donderdag niet geloven. Hun alomtegenwoordige koning Bhumibol bleek tóch sterfelijk. Na een 70-jarig bewind stierf de vorst die tien militaire coups overleefde. Als straf liet hij generaals soms kruipen. Lees hier het postuum dat correspondent Michel Maas schreef.

Thai houden bankbriefjes met het beeltenis van de koning omhoog. Beeld epa
Thai lezen kranten die zijn gewijd aan de dood van Bhumibol. Beeld getty
Aanhangers van Bhumibol voor het ziekenhuis in Bangkok waar de koning donderdag overleed. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.