Lichaam en ziel

De jongste editie van VARA TV Magazine heeft Katja Schuurman op de cover. Op zich niets bijzonders: Katja siert wel vaker het omslag van een tijdschrift of een andere publicatie....

Er is echter een niet onbelangrijk verschil tussen beide covers. Het Volkskrant-katern had aanvankelijk met iets anders willen openen, maar koos voor deze foto omdat die zo apart is. In het geval van VARA TV Magazine blijkt er sprake van ruilhandel. Katja Schuurman wilde zich alleen laten interviewen als ze op de cover kwam.

Daar wordt trouwens in het interview geen geheim van gemaakt. Waarom die eis, vraagt de interviewer. Katja: 'Ik snap dat je denkt: jezus, wat arrogant. Maar ik probeer ook maar zoveel mogelijk goede publiciteit voor een film of voorstelling te krijgen.' Het omroepblad ziet er kennelijk geen been in, zelfs al gaat het om een film die voorlopig niet op de televisie komt. Vanuit commercieel oogpunt is Katja op de cover bepaald geen straf.

Sommige Bekende Nederlanders zijn verslaafd aan publiciteit en dus altijd te porren voor een tv-optreden, maar even vaak is er bij grote interviews koele berekening in het spel. Zou Renate Dorrestein, vorige week de gast van Frénk van der Linden in het interviewprogramma Tot op het bot, zich ook voor een langdurig gesprek over de mens achter de schrijfster hebben geleend als ze niet toevallig een nieuw boek had te verkopen? Ik betwijfel het zeer, gezien de vriendelijke doch geharnaste wijze waarop het gesprek van haar zijde werd gevoerd. Alleen een oud tv-fragment, waarin ze snikkend haar beklag deed over haar vroegere ziekte, leidde even tot een schrikreactie, maar verder liet ze zich de regie niet ontnemen.

Dit in tegenstelling tot René Diekstra, die afgelopen maandag als tweede in de serie werd geïnterviewd. De psycholoog, die na zijn plagiaataffaire door een diep dal is gegaan, had weinig aansporing nodig om zijn ziel en (on)zaligheid bloot te leggen en bekende zelfs een 'seksuele aanrandingssituatie' in zijn jeugd.

Hoewel Van der Linden in het interview met Dorrestein de titel van zijn programma niet wist waar te maken, was toch ook die aflevering de moeite waard dankzij de afgewogen formule. Voor het gesprek wordt de tijd genomen, die niet wordt verspild met malle vorm-bedenksels. Noch met amechtige interventies van de interviewer. Een groot verschil met Martin Simek, die sinds enkele weken op woensdagavond met een min of meer bekend (echt)paar praat over de liefde en zich als een klamme deken om zijn onderwerp wikkelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden