Lichaam Anne Faber gevonden bij Zeewolde: 'Zwartste scenario is uitgekomen'

Met de vondst van het lichaam van Anne Faber is donderdagavond een einde gekomen aan dertien dagen van zoeken in bossen en vijvers, met de inzet van tientallen politiemensen, militairen, vrijwilligers en honden. Het was verdachte Michael P. die de politie woensdagavond wees op de plek waar naar Faber moest worden gezocht.

Forensische experts van de politie bij de plek waar het lichaam van Anne Faber donderdag werd gevonden. Beeld Arie Kievit
Forensische experts van de politie bij de plek waar het lichaam van Anne Faber donderdag werd gevonden.Beeld Arie Kievit

De 27-jarige gewelds- en zedendelinquent leidde de politie naar het Nulderpad in het Horsterwold, een natuurgebied in Flevoland nabij Zeewolde. P. komt uit Zeewolde. De politie trof Fabers lichaam nog niet direct aan in het afgelegen stuk bos.

'Al vrij snel was duidelijk dat er aanleiding was om hier verder te zoeken', aldus Gerda van Leeuwen van de politie-eenheid Midden-Nederland. De familie van Faber werd over de nieuwe, en uiteindelijk enige overgebleven, zoekplaats ingelicht. Een dag later bleek de entree van een GGD-arts rond twee uur, hoogstwaarschijnlijk een schouwarts, een veeg teken.

Met de vondst kwam er, in de woorden van Van Leeuwen, een einde aan dertien dagen van 'knagende onzekerheid'. 'Het zwartste scenario is helaas uitgekomen. Onze geliefde Anne is niet meer', zei haar oom Hans Faber in het gemeentehuis van Zeewolde.

De rechter-commissaris bepaalde donderdag dat P. nog zeker twee weken vast blijft zitten. Nu Faber is gevonden, wordt hij verdacht van betrokkenheid bij haar vermissing en haar dood.

Lees verder onder de infographic

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Veel tips

De zoektocht naar Anne Faber begon nadat ze op vrijdagavond 29 september was verdwenen tijdens een fietstocht in de omgeving van Utrecht. Ze appte onderweg met haar vriend en haar vader, terwijl noodweer zich aankondigde. Vanuit Baarn verstuurde ze om tien voor zeven een selfie, waarop ze doorweekt en met een sip gezicht in de lens van haar iPhone keek. Veertig minuten later was haar telefoon voorgoed uit de lucht.

Nadat haar vriend alarm had geslagen bij de politie en via social media, kwam gaandeweg een zoektocht op gang waarbij professionals maar ook betrokken buurtbewoners en andere vrijwillige zoekers meehielpen en -dachten. 'We hebben heel veel tips en heel veel camerabeelden gekregen', zei de plaatsvervangende hoofdofficier van het parket Midden-Nederland, Rutger Jeuken. Ruim tweeduizend tips noteerde de politie, al kwam de doorslaggevende aanwijzing van de verdachte, die verder alleen met zijn advocaat contact mag hebben.

Hoe Faber in het natuurgebied is beland, wilden de politie en het Openbaar Ministerie donderdag nog niet zeggen. Onderzoek moet uitwijzen wat zich heeft afgespeeld op de vrijdagavond waarop ze verdween - en bijvoorbeeld of het klopt dat P. rond de dag van haar vermissing over een auto beschikte.

Antwoorden

De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoeken op verzoek van demissionair minister Blok (Veiligheid en Justitie) de situatie in de kliniek waar Michael P. verbleef. Hij woonde sinds dit jaar op de forensisch psychiatrische afdeling Aventurijn Roosenburg in Den Dolder. De zeven jaar ervoor had hij doorgebracht in de gevangenis, onder meer vanwege het verkrachten van twee minderjarige meisjes in het voorjaar van 2010.

De rechtbank oordeelde dat 'de samenleving zo lang mogelijk tegen verdachte moet worden beschermd'. P. had verklaard dat hij 'trots' was op zijn daden en was naar eigen zeggen blij dat een droom was uitgekomen. Uit het vonnis bleek het vermoeden van een psychische stoornis: P. werd naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd voor een persoonlijkheidsonderzoek. Maar hij weigerde mee te werken en ontliep tbs.

De zestien jaar die de rechter hem in 2011 oplegde voor de dubbele verkrachting en een reeks berovingen met geweld, werd in hoger beroep afgezwakt tot elf jaar. Het hof vond zestien jaar geen straf die in verhouding stond tot 'de aard en ernst van deze feiten.' P. zou daarom volgende maand vrijkomen, na het uitzitten van tweederde van zijn straf.

Een van de vragen die resteert is hoe veel bewegingsvrijheid hij had in de kliniek, waar hij volgens het OM werd voorbereid op een 'geleidelijke' terugkeer in de maatschappij.

'Wat is er precies gebeurd? Waarom liep deze man vrij rond? Had deze verschrikkelijke daad voorkomen kunnen worden?' Ook de familie hoopt antwoorden te krijgen op de vragen die blijven beklemmen, zei oom Hans Faber. 'Helaas krijgen we Anne daarmee niet terug.'

null Beeld anp
Beeld anp

Dit schreven we eerder over de vermissing van Anne Faber

De samenleving moest 'zo lang mogelijk' tegen Michael P. worden beschermd, oordeelde de rechtbank in 2011 in een dubbele verkrachtingszaak. Maandag werd de destijds veroordeelde man alweer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Anne Faber. Wat ging er mis?

Ruim tweeduizend tips kreeg de politie te verwerken sinds Anne Faber elf dagen geleden verdween. Daaronder talloze complottheorieën, bewezen verzinsels en goedbedoelde suggesties om vooral eens te gaan kijken bij dat ene ecoduct of in dat rare leegstaande gebouw. Hoe schat je die op waarde?

Den Dolder is wel wat gewend, vanwege de forensisch psychiatrische kliniek in de omgeving. Maar dat daar een man werd aangehouden die betrokken zou zijn bij de verdwijning van de 25-jarige Anne Faber is het gesprek van de dag. 'Ik ga al lang het bos hier niet meer in.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden