Libische oppositie krijgt 1,3 miljard dollar steun van vier bondgenoten

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De belangrijkste oppositiegroep in Libië ontvangt 1,3 miljard dollar (900 miljoen euro) aan steun ter voorbereiding op het tijdperk na het bewind van Moammar Kadhafi. Frankrijk en Italië stellen samen een miljard dollar ter beschikking aan de Libische Nationale Overgangsraad, terwijl Koeweit en Qatar in totaal bijna 300 miljoen dollar storten.

Dit is bekendgemaakt op een bijeenkomst in Abu Dhabi, waar dertig landen - de contactgroep voor Libië - vergaderden over de toekomst van het land. Het geld is bestemd voor een fonds dat de oppositie op transparante wijze beoogt klaar te stomen voor haar toekomstige taken.

De overgangsraad probeert een alternatieve regering op poten te zetten, maar de leden waarschuwden dat ze dringend geld nodig hebben aangezien ze zelf nauwelijks meer iets in kas hebben. Ze hadden gehoopt op 3 miljard dollar voor de komende vier maanden en reageerden met onbegrip op de terughoudendheid.

Zo kwamen de Verenigde Staten niet over de brug. Hillary Clinton, de minister van Buitenlandse Zaken, zei dat ze bijna 27 miljoen dollar extra aan humanitaire hulp aan de Libiërs wil geven. Directe steun aan de oppositie is volgens haar echter niet aan de orde.

Volgens Clinton worden er achter de schermen al geruime tijd gesprekken gevoerd met 'mensen die dichtbij Kadhafi staan'. Hierbij is de mogelijkheid van een machtsoverdracht ook de revue gepasseerd, maar Clinton voorziet geen snelle doorbraak.

Tripoli werd donderdag opnieuw getroffen door een reeks bombardementen. Vooral de buitenwijken van de Libische hoofdstad kregen het zwaar te verduren. Daar werden veertien zware explosies gehoord.

Een dag eerder had de NAVO haar zwaarste bombardementen tot nu toe uitgevoerd, waarbij vooral in het regeringscomplex van Kadhafi gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden