Libisch verzet heeft overlopers Kadhafi nodig voor zege

De Libische opstandelingen willen na de eventuele val van Moammar Kadhafi diens veiligheidsapparaat zo veel mogelijk intact laten. Ze willen zo voorkomen dat Libië in chaos ontaardt, zoals in Irak gebeurde na de val van Saddam Hoessein.

AMSTERDAM - Dit staat in een maandag via de Britse krant The Times uitgelekt plan dat de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) samen met westerse regeringen heeft opgesteld.


Het 70-pagina's tellende document is de blauwdruk van de opstandelingen voor hoe de orde bewaard zal moeten worden in een Kadhafi-vrij Libië. Het Irakese scenario, waar het leger werd ontmanteld en duizenden ambtenaren werden ontslagen vanwege hun lidmaatschap van Saddams Ba'ath-partij, moet volgens het plan nadrukkelijk worden voorkomen.


In het document staat dat de rebellen pessimistisch zijn over hun kansen om kolonel Kadhafi ten val te brengen. Het veroveren van de Libische hoofdstad Tripoli achten ze onwaarschijnlijk, evenals het doden van Kadhafi door NAVO-bombardementen.


In plaats daarvan verwachten ze dat de steun voor Kadhafi's regime van binnenuit zal afbrokkelen en uiteindelijk zal leiden tot een coup van naar de rebellen overgelopen soldaten of tot een opstand van de Tripolitaanse bevolking.


De Overgangsraad in Benghazi heeft het bestaan van het plan bevestigd, maar vroeg The Times geen details vrij te geven die het leven van Kadhafi-tegenstanders in Tripoli en andere steden in gevaar zouden kunnen brengen.


Aref Ali Nayed, ambassadeur van de rebellen in de Verenigde Arabische Emiraten en een van de opstellers van het document, zei dat het slechts een 'vroege versie' betrof van een inmiddels weer verder uitgewerkt plan.


Het plan staat of valt met het overlopen van leden van Kadhafi's veiligheidsapparaat naar de opstandelingen. De rebellen zeggen in het document dat 800 overheidsfunctionarissen van Kadhafi in het geheim worden klaargestoomd om de ruggengraat te vormen van een nieuw veiligheidsapparaat in het Libië van na de val van Kadhafi.


In totaal beweren de rebellen inmiddels 8660 aanhangers te hebben in en rond Tripoli, waaronder 3255 in het leger van Kadhafi.


Ook moet met financiële steun van de Verenigde Arabische Emiraten een speciale gevechtseenheid van tussen de 10.000 en 15.000 troepen worden gevormd om Tripoli in te nemen, sleutelplekken veilig te stellen en hooggeplaatste Kadhafi-aanhangers te arresteren.


Om een machtsvacuüm te voorkomen zullen 5000 politieagenten worden overgeheveld naar de troepen van een overgangsregering die na de val van Kadhafi het bewind moet overnemen.


Ook gisteren meldde persbureau Reuters dat Libische opstandelingen na een maandenlange impasse de stad Bir al-Ghanam zouden hebben ingenomen, een kleine honderd kilometer ten zuidwesten van Tripoli. Zondag beweerde het Kadhafi-regime nog heer en meester over de stad te zijn.


8660


Libische Nationale Overgangsraad NTC


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.