Update

Libië viert feest na arrestatie tweede zoon Kaddafi

Saif al-Islam Kaddafi - de 'kroonprins van Libië' - is in het zuiden van Libië opgepakt. Dat heeft de minister van Justitie van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) vandaag bekendgemaakt. De zoon van wijlen dictator Muammar Kaddafi werd gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Redactie
Feestende Libiërs in Tripoli, vandaag. Beeld afp
Feestende Libiërs in Tripoli, vandaag.Beeld afp

Hij wordt verdacht van onder meer misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens de minister verkeert Saif al-Islam in goede gezondheid. Hij zou zijn opgepakt met drie lijfwachten en zijn overgebracht naar de stad Zintan in het noorden van het land. Volgens commandant Bashir Thaelba van de Zintan Brigade werd hij aangehouden toen hij naar Niger probeerde te vluchten.

Foto
De Libische televisie toonde vanmiddag een foto van Saif al-Islam met een kwetsuur aan zijn hand. Hij ligt op een bank, terwijl zijn duim, wijsvinger en nog een vinger zijn verbonden. Volgens persbureau Reuters voelt Saif zich goed en is hij een maand geleden aan zijn hand gewond geraakt door een aanval van een vliegtuig.

Honderden mensen verdrongen zich op de weg in de noordelijke stad Zintan, waarheen Kaddafi's zoon na zijn arrestatie in het zuiden van Libië was overgebracht. Sommige mensen probeerden het vliegtuig binnen te dringen, maar werden door strijders van het nieuwe bewind tegengehouden, aldus persbureau Reuters.

Sirte
Kaddafi senior kwam in oktober om bij een actie in de kuststad Sirte.
Volgens sommige bronnen zou Saif al-Islam zich daar ook enige tijd hebben opgehouden na de val van de hoofdstad Tripoli eind augustus. Andere bronnen meldden dat hij zich ophield in Bani Walid.

Hij werd gezien als een mogelijke opvolger van zijn vader.
Drie broers van Saif al-Islam zijn de afgelopen maanden gedood (Saif al-Arab, Mutassim en Khamis). De rest van het gezin is naar Algerije en Niger gevlucht.

Na het bekend worden van de arrestatie gingen inwoners van Tripoli de straat op om feest te vieren. Auto's claxonneren, mensen zwaaien met de Libische vlag en er wordt uit vreugde in de lucht geschoten.

ICC
Libië heeft de plicht Saif al-Islam Kaddafi over te dragen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat zei een woordvoerder van het ICC vanmiddag in een reactie op de arrestatie.

Binnen het nieuwe Libische regime zijn stemmen te horen die pleiten voor de berechting van Saif al-Islam Kaddafi in het Noord-Afrikaanse land zelf. Volgens de ICC-woordvoerder heeft Libië echter de wettelijke plicht om samen te werken met het hof.

Het liberale gezicht
Saif al-Islam Kaddafi is de tweede zoon van de gedode Libische dictator Muammar Kaddafi. Hij gold als de tweede man van het regime.

Saif al-Islam bekleedde net als zijn vader formeel geen toppositie, maar had met hem de feitelijke leiding. Zo sloot hij een akkoord met Nederland over de gevangen militairen die in een legerhelikopter in Sirte waren overmeesterd bij een evacuatiepoging.

De eind juni 1972 geboren Saif studeerde bouwkunde en economie in Tripoli, Wenen en Londen. Hij werd drie jaar geleden op de gerenommeerde Britse onderwijsinstelling London School of Economics doctor met zijn inmiddels omstreden proefschrift De rol van de burgerlijke samenleving in de democratisering van instituten voor wereldwijd beleid. De roemruchte student schonk 1,5 miljoen pond (1,7 miljoen euro) aan de LSE.

Playboy Saif gaf grote feesten, onder meer aan de Côte d' Azur en in Montenegro. Met zijn peperdure woning in Londen presenteerde hij zich als het moderne gezicht van het regime. Dat Libische regime was weer salonfähig geworden door terrorisme en massavernietigingswapens af te zweren. Kaddafi beloofde smartengeld uit te keren wegens zijn eerdere terreuraanslagen.

Kroonprins
Saif werd snel de hervormingsgezinde en soms zelfs kritische 'kroonprins van Libië'. Hij trad op als Muammars woordvoerder en topdiplomaat die tal van overeenkomsten met westerse partijen beklonk. Hij stichtte ondertussen als liefdadigheidsproject het Kaddafi Fonds voor Ontwikkeling en beloofde een liberale, democratische toekomst voor zijn land.

Saif was echter niet alleen het nieuwe gezicht van de clan, maar tevens de man die het economisch wanbeleid aanvoerde en miljarden euro's aan olie-inkomsten naar het buitenland wegsluisde. Dit jaar ontpopte hij zich als fanatiek verbaal verdediger van het regime, nadat in februari een opstand was uitgebroken. Hij dreigde met 'rivieren van bloed', indien de protesten tegen zijn vaders bewind aanhielden.

Hij had vast niet voorzien dat de opstand zou leiden tot de dood van zijn vader en broer en de vlucht van zijn moeder en zus. De afgelopen weken zou hij met het ICC hebben gesproken over zijn overgave.

Rosenthal
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemt het goed nieuws dat Saif al-Islam is opgepakt. Rosenthal vindt dat een eerlijk proces nodig is. De bewindsman vindt dat Saif naar Den Haag moet komen voor berechting door het Internationaal Strafhof (ICC). Indien Libië Saif zelf wenst te berechten, dan moet het ICC daarmee wel akkoord gaan, aldus Rosenthal.

Volgens Rosenthal kan Libië zich door het oppakken van Saif op een betere toekomst concentreren.

Eerste beelden van de opgepakte Saif-al Islam Gaddafi, zoals die vanmiddag door Al Arabiya werden vertoond. Beeld
Eerste beelden van de opgepakte Saif-al Islam Gaddafi, zoals die vanmiddag door Al Arabiya werden vertoond.
Saif al-Islam Kaddafi Beeld
Saif al-Islam Kaddafi
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden