Libië vangt vluchtelingen op in dierentuin

Omdat de 22 vluchtelingencentra in Libië overvol zitten, wordt de dierentuin van Tripoli al enige tijd ingezet als eerste opvangcentrum. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Afrikaanse migranten trekken massaal naar Libië, om van daaruit per boot naar Europa te reizen.

Stefan Grommen
Archiefbeeld van een overvolle boot met vluchtelingen afkomstig uit Libië. Beeld epa
Archiefbeeld van een overvolle boot met vluchtelingen afkomstig uit Libië.Beeld epa

Niet alleen op de Middellandse Zee en rond de kusten van Lampedusa is de situatie voor vluchtelingen ronduit schrijnend. Ook aan de andere kant van de zee, in Libië, weten ze geen raad met de vele migranten op zoek naar een beter leven. Libië is immers het vertrekpunt bij uitstek richting Europa voor Afrikaanse gelukzoekers.

Er zijn 22 vluchtelingencentra in het Noord-Afrikaanse land. Die zitten stampvol, waardoor sinds enkele maanden ook de dierentuin van Tripoli geopend is als opvangcentrum.

De dierentuin is al sinds de revolutie in Libië gesloten voor het grote publiek, hoewel er nog steeds 'honderden' dieren zitten, zo meldt de Libya Herald. Aan de rand van de dierentuin bevinden zich de ruimtes waar illegale immigranten worden opgevangen en opgesloten. Die lokalen zouden gekozen zijn omdat het de enige zijn met airconditioning.

'Schrijnende situatie'
Volgens The Guardian worden er dagelijks meer dan 50 mensen naar de dierentuin gebracht. De bewakers beweren dat niemand er meer dan 72 uur blijft, voor ze naar andere opvangplaatsen worden gebracht. 'De aantallen die hier arriveren veranderen ongelooflijk', zegt een commandant van de brigades die het centrum runnen. 'We brengen er 10 weg en er komen er 100 terug.'

Amnesty International trok in juni nog aan de bel over de schrijnende situatie van vluchtelingen in Libië. Migranten worden er vaak opgepakt en voor onbepaalde tijd in slechte omstandigheden opgesloten. De hulporganisatie zegt dat er amper medische behandeling voorhanden is. Bovendien heerst er in de centra een slechte hygiëne, waardoor epidemieën dreigen, en wordt er in sommige gevallen zelfs gefolterd.

Beeld uit één van de overvolle opvangcentra in Libië. Beeld amnesty international
Beeld uit één van de overvolle opvangcentra in Libië.Beeld amnesty international
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden