Breaking news

Libië van minuut tot minuut

AMSTERDAM - Het regime van Kadhafi heeft een staakt-het-vuren afgekondigd nu diverse landen zich opmaken om de no-flyzone boven Libië mogelijk te maken. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht een resolutie aangenomen die ingrijpen tegen de Libische leider Kadhafi goedkeurt om zijn burgers tegen hem te beschermen. Volg de laatste ontwikkelingen op ons liveblog.

Op de achtergrond de rook na een bombardement van Kadhafi's troepen, op de voorgrond opstandelingen. De foto is vorige week gemaakt tussen Ras Lanuf en Bin Jawad. Beeld reuters
Op de achtergrond de rook na een bombardement van Kadhafi's troepen, op de voorgrond opstandelingen. De foto is vorige week gemaakt tussen Ras Lanuf en Bin Jawad.Beeld reuters

22.30 uur: De militairen van het regeringsleger die zich rond de stad Benghazi bevinden, zullen zich aan de wapenstilstand houden. Zij zijn niet van plan de stad aan te vallen. Dat heeft de plaatsvervangende Libische minister van Buitenlandse Zaken, Khaled Kaim, vrijdag tegen verslaggevers gezegd. Kham zei dat de militairen in de steden zijn voor de veiligheid van de burgers. 'De wapenstilstand betekent dat er geen militaire operaties plaatsvinden, klein of groot', zei de bewindsman.

21.17 uur: Premier Mark Rutte neemt zaterdag in Parijs deel aan een internationale bijeenkomst om de acties tegen Libië te bespreken. Rutte ontving vrijdagavond een uitnodiging van initiatiefnemer Nicolas Sarkozy, de Franse president.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron zullen bij het overleg zijn, net als secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de leiders van de Arabische Liga en Afrikaanse Unie, respectievelijk Amr Moussa en Jean Ping.

21.09 uur: Troepen die loyaal zijn aan kolonel Muammar Kaddafi trekken in hoog tempo op naar Benghazi, ondanks een staakt-het-vuren dat het regime heeft afgekondigd. Op 50 kilometer van de oostelijke stad, een van de laatste die in handen zijn van de rebellen, hebben gevechten plaats. Dat berichtte vrijdagavond de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

19.50 uur: Obama geeft Obama geeft Kadhafi een laatste waarschuwing. Kadhafi moet voldoen aan alle eisen die de internationale gemeenschap heeft gesteld in de donderdag aangenomen VN-resolutie. Hij moet de wapens neerleggen en het geweld tegen zijn bevolking staken, anders zullen de Verenigde Staten en hun bondgenoten militair ingrijpen, zo zei Obama in een toespraak.

18.17 uur: Frankrijk wil niet dat de NAVO betrokken wordt bij een militaire operatie in Libië omdat het een verkeerd signaal zou zijn als het bondgenootschap een Arabisch land aanvalt. De NAVO-ambassadeurs vergaderden vrijdag over de situatie in Libië. Volgens sommige bronnen wordt de operatie in Libië mogelijk buiten de NAVO om gevoerd, door een zogeheten 'coalitie van vrijwilligers'.

17.55 uur: De BBC meldt dat de Afrikaanse Unie een delegatie van vijf staatshoofden naar Tripoli stuurt. Dit besluit was al genomen voor het aannemen van de VN-resolutie.

17.47 uur: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is duidelijk in de ambities van de VS; het wegkrijgen van Kadhafi. De VS leggen prioriteit bij het stoppen van geweld. 'Het is belangrijk dat we dit stapje voor stapje doen', aldus Clinton.

17.39 uur:
Inmiddels zijn al meer dan 300.000 mensen uit Libië gevlucht. Volgens de VN wordt het aantal vluchtelingen alleen maar groter.

17.26 uur:
Lees hier een samenvatting van de gebeurtenissen van vandaag.

17.23 uur:
De Franse minister van Buitenlandse Zaken stelt dat alles klaar is voor aanvallen op Libië. Volgens Reuters heeft hij geen tijdsindicatie voor wanneer dit moet gebeuren. Ook wil Frankrijk dat het door Kadhafi afgekondigde staakt-het-vuren analyseren. Wel moet dat volgens de Fransen 'voor heel Libië' gelden.

17.17 uur:
Libië heeft hulp aan Turkije en Malta gevraagd voor het handhaven van het afgekondigde staakt-het-vuren.

17.15 uur:
Een woordvoerder van de Libische regering beweert dat Libië zich al aan het staakt-het-vuren houdt. Ook zou Libië vandaag helemaal geen militaire operatie zijn gestart in Misurata en andere steden.

17.10 uur:
Volgens Al Jazeera gaat Kadhafi, ondanks de VN-resolutie, door met het aanvallen van de steden Misurata en Ajdabiya. Deze berichten zijn nog niet bevestigd.

17.08 uur:
Ook Schotland heeft steun voor de VN-resolutie uitgesproken.

17.07 uur:
Hier een interactieve kaart van The New York Times die laat zien hoe de gevechten in Libië verlopen.

17.00 uur:
Ook Spanje heeft verklaard mee te willen helpen aan het forceren van een no-flyzone. Dit zei premier Zapatero in het Spaanse parlement.

16.53 uur:
Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, is klaar om orders uit te voeren met betrekking tot militair ingrijpen tegen Libië. Het ministerie wilde niet ingaan op vragen over wat voor soort missie het zou uitvoeren.

De Amerikaanse president Obama komt vanavond om 19.00 uur met een statement over de situatie in Libië en de aangenomen VN-resolutie van gisteravond. Hiervoor heeft hij een bespreking met zijn adviseurs de situation room.

16.46 uur:
Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, zegt dat de organisatie plannen voor 'gepaste actie' in Libië aan het afronden is. Duitsland en Turkije hebben hun reserves, maar niemand blokkeert consensus, zeggen diplomatieke bronnen tegen persbureau Reuters.

16.34 uur: Morgen wordt in Parijs overlegd over de situatie in Libië, en de uitvoering van de gisteravond aangenomen VN-resolutie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal daar bij zijn, meldt Reuters.

16.26 uur: Canada stuurt zes straaljagers om de no-flyzone boven Libië te handhaven, zei premier Stephen Harper vandaag, ondanks de enigszins bemoedigende mededeling van het regime van Kadhafi dat er een staakt-het-vuren wordt afgekondigd.

16.13 uur: Tunesië zal niet deelnemen aan mogelijke militaire acties tegen buurland Libië, meldt een overheidswoordvoerder.

16.10 uur: Italië, lang een van de bondgenoten van Libië, zegt zich 'zonder reserves' in te willen zetten bij militaire maatregelen tegen het regime van Kadhafi, aldus de Italiaanse minister van Defensie Minister Ignazio La Russa vandaag.

16.05 uur: In Tripoli, de hoofdstad van Libië, heeft zich vanmiddag een aantal zware explosies voorgedaan. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De ontploffingen hadden ook plaats in de directe omgeving van de stad.

15:54 uur: Kadhafi moet vertrekken. Dat is het uiteindelijke doel van de maatregelen tegen Libië, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Ze zei ook te willen dat Kadhafi zo snel mogelijk zijn troepen terugtrekt uit het oosten van Libië. Ze wil 'actie op de grond zien', niet alleen de belofte van een staakt-het-vuren.

15:48 uur: Tijdens de wekelijkse persconferentie zei premier Rutte vandaag dat Nederland vooral in NAVO-verband overlegt over een mogelijke bijdrage aan militaire maatregelen tegen het regime van Kadhafi. Maar hoe, wat, of wanneer: daar kon of wilde Rutte niets over zeggen. 'We onderzoeken de wenselijkheid en de uitvoerbaarheid van een mogelijke bijdrage', herhaalde Rutte steeds.

15:45 uur: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zegt dat de VN-resolutie slechts de eerste stap is in de maatregelen tegen Libië. De internationale gemeenschap bezint zich nog op vervolgstappen.

15:44 uur: De leiding van het verzet in Libië laat weten dat de verklaring over de wapenstilstand voor haar niet belangrijk is. Kadhafi zou slechts bluffen om tijd te winnen volgens de rebellen.

'De hele wereld weet dat Moammar Kadhafi een leugenaar is', zei Khalifa Heftir, een naar het verzet overgelopen legercommandant, tijdens een persconferentie in Benghazi. 'Hij, zijn zonen en allen die hen steunen, zijn leugenaars.' Heftir riep Kadhafi op om zichzelf en zijn wapens te overhandigen aan de rebellen. 'Dat zou beter zijn dan zich overgeven aan buitenlandse troepen', aldus Heftir.

15:40 uur: Als Libië echt een staakt-het-vuren aanhoudt, zoals het regime heeft aangekondigd, dan zou dat volgens minister Rosenthal een goed signaal zijn. 'De aankondiging noem ik een kleine strohalm. Maar misschien komen ze eindelijk bij zinnen', aldus de minister. Of dat echt zo is, vraagt hij zich af omdat er nog steeds berichten binnenkomen van beschietingen op tal van plaatsen.

Rosenthal wil eerst afwachten en zien of de Libische leider Moammar Kadhafi en zijn leger echt de wapens neerleggen. Maar ook dan speelt de resolutie en de eis van de Veiligheidsraad voor een onverwijlde wapenstilstand nog altijd. 'De resolutie voorziet in een mogelijke no-flyzone maar ook in de inzet van andere militaire middelen', zei hij.

15:31 uur: In Frankrijk wordt morgen een internationale bijeenkomst gehouden om militaire actie tegen Libië te bespreken. Dat zei de Britse premier David Cameron vrijdag.

Cameron zal bij het overleg in Parijs aanwezig zijn. Verder komen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de leiders van de Arabische Liga en Afrikaanse Unie, respectievelijk Amr Moussa en Jean Ping. Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton neemt deel aan het overleg dat een initiatief is van de Franse president Nicolas Sarkozy.

Frankrijk was een van de drijvende krachten achter resolutie 1973 die de VN-Veiligheidsraad donderdag laat aannam. Die maakt de weg vrij voor militaire actie tegen Libië. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben al toegezegd hun leger te zullen inzetten om de resolutie af te dwingen.

15:29 uur: De NAVO is bezig haar planning af te ronden om klaar te staan voor een militaire interventie tegen Libië. Het gaat om 'gepaste' maatregelen die de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen het Libische regime moeten ondersteunen.

15:16 uur: Kadhafi voldoet met zijn aangekondigde staakt-het-vuren maar deels aan de VN-resolutie, zegt een Libische VN-diplomaat. Hij moet ook zijn troepen van de straat halen en stoppen met tanks steden binnen te rijden.

15:11 uur: De Turkse premier Tayyip Erdogan vindt dat het door Kadhafi-regime aangekondigde staakt-het-vuren onmiddellijk moet ingaan. Hij zei dat vanmiddag tijdens een toespraak.

15:01 uur: De olieprijs daalde meteen nadat het bewind van de Libische leider Moammar Kadhafi een wapenstilstand had aangekondigd. Alle militaire operaties zouden per direct zijn gestaakt.

De olieprijs steeg aanvankelijk voor de derde dag op rij, nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdagavond had ingestemd met een resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt.

14:46 uur:
Troepen van Kadhafi beschieten nog steeds Misrata, zegt een dokter in de Libische stad tegen Reuters. Dit ondanks het door het regime aangekondigde onmiddelijke staakt-het-vuren en claims van de rebellen dat ze de regeringstroepen hadden weggejaagd.

14:33 uur:
Westerse landen reageren sceptisch op de wapenstilstand die is afgekondigd door het bewind van de Libische leider Moammar Kadhafi. De Britse premier David Cameron zei dat het bewind in Libië zal worden beoordeeld op haar daden en niet op haar woorden. De mededeling over het staakt-het-vuren verandert volgens Frankrijk niets aan de dreiging in Libië.

14:32 uur: De vier journalisten van de New York Times die sinds dinsdag in Libië vermist werden zijn terecht. De krant zei vrijdag dat de vier zijn opgepakt door aan Moammar Kadhafi getrouwe troepen en dat zij vrijdag worden vrijgelaten.

Het nieuws bereikte de krant via ABC. Kadhafi's zoon Seif al-Islam Kadhafi maakte het nieuws over de vier journalisten bekend in een interview met ABC's Christiane Amanpour.

De vier journalisten zijn Pulitzerprijswinnaar en tevens bureauchef van de NYT in Beiroet Anthony Shadid, verslaggever Stephen Farrell en de fotografen Tyler Hicks en Lynsey Addario. Ze werden voor het laatst gezien toen ze verslag deden van de aftocht van de opstandelingen uit de stad Ajdabiya.

14:17 uur:
Frankrijk blijft voorzichtig hoewel Libië een staakt-het-vuren heeft afgekondigd. 'Kadhafi begint nu bang te worden', zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Maar de dreiging op de grond is niet veranderd. '

14:06 uur: De BBC heeft een kaart gemaakt waarop te zien is waar de troepen van Kadhafi en de verzetsstrijders zich bevinden.

14:01 uur: De volgende landen doen mee met een no-flyzone boven Libië.

- Frankrijk: Een van de drijvende krachten achter de VN-resolutie.
- Groot-Brittannië: IJverde samen met Frankrijk voor de resolutie. Levert gevechtsvliegtuigen om de no-flyzone af te kunnen dwingen.
- Noorwegen: Wil militair helpen, maar heeft nog niet bepaald hoe. 'Het sturen van vliegtuigen lijkt voor de hand liggend', aldus de minister van Defensie.
- België: Stelt dat aan voorwaarden voor medewerking is voldaan. Verwachten verzoek van de NAVO om F-16's en een fregat te leveren.
- Denemarken: Bereid tot militaire steun, maar wil dit pas toezeggen na besluit in parlement.
- Zweden: Bereid tot militaire steun als de NAVO hierom vraagt. Zweden is overigens geen lid van de NAVO.
- Italië: Stelt vliegbases beschikbaar voor de gevechtsvliegtuigen en mogelijk meer.
- Spanje: Stelt vliegbases beschikbaar en zal luchtmacht en marine inzetten indien nodig.

Lees wat de andere landen doen

13:41 uur: Libië staakt het vuren om de burgers te beschermen, in lijn met de vannacht aangenomen VN-resolutie. Dat heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken zojuist aangekondigd, meldt Reuters.

13:36 uur: Nederland wordt misschien helemaal niet gevraagd mee te werken aan een no-flyzone in Libië. Hoe meer landen meewerken aan een militaire operatie tegen Libië, hoe gecompliceerder deze wordt. Daarom is de kans groot dat de Verenigde Naties, Groot-Brittannië en Frankrijk met zijn drieën een coalitie gaan vormen om actie te ondernemen, zegt defensiedeskundige Cees Homan van instituut Clingendael tegen het ANP.

'En als ze al partners zoeken, dan zullen ze vooral waarde hechten aan bijdragen vanuit de Arabische Liga om de operatie toch nog enigszins een Arabisch tintje te geven. Niet aan Nederland.'

Een ander probleem bij een eventuele Nederlandse deelname zou zijn dat het kabinet het eerst moet voorleggen aan de Tweede Kamer. 'Als een no-flyzone moet worden afgedwongen, moet dat snel gebeuren. En voordat wij eventueel een bijdrage kunnen leveren, gaan er een paar dagen overheen.'

13:32 uur: De meeste Nederlandse politieke partijen houden er rekening mee dat Nederland een bijdrage levert aan een militaire actie in Libië. Het kabinet is daartoe bereid. Dat meldt de NOS. Zelfs de PVV en de SP sluiten een bijdrage niet uit.

13:25 uur:
Reuters had Gemal aan de lijn, een woordvoerder van de Libische rebellen die zich in Misrata bevindt. Volgens hem beschieten regeringstroepen alles, 'huizen, moskees, zelfs ambulances'. Het zijn de zwaarste beschietingen sinds het begin van de opstand. De troepen zouden de stad willen binnenvallen voordat de VN-resolutie tegen Kadhafi wordt uitgevoerd.

13:10 uur: Het Britse parlement komt maandag bijeen om te overleggen over Libië, maar Groot-Brittannië sluit niet uit dat het voor die tijd al de vliegtuigen inzet die het vandaag naar het Midden-Oosten heeft gestuurd.

13.02 uur: De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Luis Moreno-Ocampo, waarschuwt Kadhafi dat het aanvallen van onschuldige burgers in Benghazi een oorlogsmisdaad is. Een waarschuwing vooraf de stad te verlaten, zoals gisteren van de Libische defensieminister, maakt het aanvallen van burgers die achterblijven niet minder strafbaar.

12.49 uur: Libië ontkent zijn luchtruim voor al het vliegverkeer te hebben gesloten. Europese landen hebben echter alle burgervluchten naar het Noord-Afrikaanse land verboden.

De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol meldde eerder van Malta informatie te hebben ontvangen dat de luchtverkeersleiding in de Libische hoofdstad Tripoli een verklaring had uitgegeven dat het 'tot nader order' geen enkel vliegtuig meer accepteert in het Libische luchtruim. Later 'informeerden de Libische autoriteiten ons dat het luchtruim open is', aldus een zegsvrouw van Eurocontrol.

12.43 uur: Morgen vindt er in een Frankrijk een internationale bijeenkomst plaats om de militaire actie tegen Libië te bespreken. De Brtise premier Cameron zal bij het overleg in Parijs aanwezig zijn. Ook komen er vertegenwoordigers uit het Midden-Oosten, zei hij. De bijeenkomst is een initiatief van de Franse president Nicolas Sarkozy.

12:35 uur:
De Duitse regering overweegt om meer militairen en AWACS-radarvliegtuigen naar Afghanistan te sturen om de NAVO te ontlasten voor een militaire interventie in Libië. Dat meldden bronnen rond bondskanselier Angela Merkel. Duitsland onthield zich gisteren in de Veiligheidsraad van stemming en bleef terughoudend.

12:13 uur: Groot-Brittannië stuurt binnen enkele uren vliegtuigen van het type Tornado en Typhoon naar Libië. Dat zei Britse premier David Cameron zojuist op een persconferentie. Later op de dag komt de Britse regering met een lijst met eisen waar Kadhafi aan moet voldoen.

12:10 uur: De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk bespreken nu hoe het vliegverbod kan worden afgedwongen.

12:03 uur: De NAVO zal België vragen F-16's in te zetten in Libië. Dat meldde de Belgische minister van Defensie, Pieter De Crem. Volgens hem is aan de voorwaarden voldaan die België stelde om deel te nemen aan een internationale interventie tegen het regime-Kadhafi. Wel verlangt de demissionaire regering nog de steun van het parlement.

11:50 uur: De Italiaanse premier Silvio Berlusconi houdt vrijdag een spoedvergadering, nadat de VN-Veiligheidsraad de weg heeft vrijgemaakt voor het instellen van een vliegverbod boven Libië. Hij overlegt met specialisten op het gebied van defensie en veiligheid.

Waarschijnlijk gaat Berlusconi met zijn adviseurs 'de Italiaanse bijdrage aan de implementatie van de no-flyzone' bespreken, aldus een bron binnen de overheid. Later op de dag zal ook met parlementaire commissies worden gesproken.

Italië, de voormalige kolonisator en belangrijke handelspartner van Libië, heeft eerder al gezegd het gebruik van vliegbases in het land toe te staan. Het land stelde dat alleen te willen doen met instemming van de Verenigde Naties.

11:25 uur:
Bij het bombardement op het Libische verzetsbolwerk Misrata zijn vier mensen omgekomen en 70 mensen gewond geraakt, meldt televisiestation Al Arabiya.

10:56 uur: Egypte is begonnen de verzetsstrijders in Libië te bewapenen. De VS weet ervan. Dat meldt de The Wall Street Journal op basis van Libische en Amerikaanse bronnen. Het zou gaan om geweren en munitie.

Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een buitenlandse macht ingrijpt in Libië sinds het uitbreken van de opstand in het land. De VS zullen blij zijn met de stap, zij vonden dat Arabische landen te weinig deden om de problemen in hun eigen regio op te lossen. President Obama staat niet te springen om met veel materieel en mankracht in te grijpen in Libië.

Eerder verraste de Arabische Liga het westen door te vragen om militair ingrijpen in Libië. De vraag van de Arabische landen zelf was essentieel voor het bereiken van overeenstemming in de VN over de militaire interventie.

10:53 uur: Qatar zal een bijdrage leveren aan de internationale inspanningen om Libische burgers te beschermen. Dat meldde het staatspersbureau QNA vrijdag op gezag van een officiële bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is het eerste Arabische land dat toezegt een bijdrage te zullen leveren.

Het staatje in de Perzische Golf riep verder op snel actie te ondernemen om de no-flyzone in te stellen om in Libië 'het bloedbad te stoppen'. Het werd niet duidelijk of Qatar een militaire bijdrage gaat leveren aan de uitvoering van de VN-resolutie die stelt dat 'alle noodzakelijke maatregelen' genomen mogen worden om de Libische burgers te beschermen.

10:41 uur: Minister Hans Hillen (Defensie) wil eerst 'heel zorgvuldig' bekijken wat Nederland bij zou kunnen dragen aan de uitvoering van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Libië. 'Ik zeg niet vanzelfsprekend huppekee erin', aldus Hillen vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. Nederland zou volgens hem F-16-gevechtsvliegtuigen of kennis kunnen leveren. Het is volgens Hillen nu een kwestie van 'een hele verstandige beslissing nemen'.

10:21 uur: Turkije is tegen militair ingrijpen in Libië. Liever zou het een staakt-het-vuren zien. Turkije is het enige moslimland dat lid is van de NAVO. Eerder liet China al weten tegen ingrijpen te zijn. Dat land onthield zich van stemming bij het aannemen van de VN-resolutie, maar hield die net als Rusland niet tegen met een veto.

10:16 uur: De NAVO zal zich vanochtend buigen over de situatie in Libië. De NAVO 'bespreekt de implicaties van de resolutie en blikt vooruit op de mogelijke gebeurtenissen', aldus een woordvoerster. De ambassadeurs van de 28 aangesloten landen zullen in de vergadering toetsen of voldaan is aan alle voorwaarden om over te gaan tot actie.

'Voor elke NAVO-operatie moet er een aantoonbare noodzaak zijn om te handelen, er moet regionale steun zijn en een duidelijke juridische basis', aldus de zegsvrouwe. 'Als aan die voorwaarden is voldaan, staat de NAVO klaar om te handelen als onderdeel van een bredere internationale inzet.'

10:01 uur: Kadhafi lijkt extra haast te maken met de bestrijding van de rebellen, nu de VN heeft aangekondigd in te grijpen in Libië. Tanks en artillerie beschieten nu het nog kan Misrata, een stad in handen van het Libische verzet. Binnen enkele uren zal er naar verwachting een no-flyzone worden ingesteld boven Libië door leden van de Verenigde Naties.

9:56 uur: Hoewel in de VN-resolutie staat dat er geen bezettingsleger in Libië gestationeerd mag worden, kunnen Egyptische grondtroepen wel richting Benghazi gestuurd worden om het verzet tegen Kadhafi te beschermen. Dat zegt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeven op Radio 1. Hij denkt dat het Nederlandse leger voldoende capaciteit heeft om bij te dragen aan een interventie in Libië.

9:44 uur: Minister Rosenthal wil nog niet zeggen hoe Nederland mee gaat helpen aan het beschermen van de bevolking in Libië. Wel zei hij op Radio 1 dat Nederland bij zal dragen als het daar toe gevraagd wordt. Dat kan door 'militaire knowhow' te leveren, maar er zouden ook Nederlands militairen naar het gebied kunnen gaan. De vakbonden zijn daar alvast niet blij mee, zeiden ze op dezelfde zender. Je kunt niet miljoenen op Defensie bezuinigen en dan mensen naar Libië sturen, vinden zij.

9:36 uur: China heeft 'ernstige bedenkingen' bij de VN-resolutie. Het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing laat vrijdag in een verklaring weten dat China tegen het gebruik van militair geweld in internationale betrekkingen is. Het ministerie stelt dat China steeds eerbiediging van de soevereiniteit, onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van Libië benadrukt heeft en dat de crisis door middel van een dialoog moet worden opgelost.

China was donderdag een van de vijf landen die zich in de Veiligheidsraad van stemming onthielden. Het maakte echter geen gebruik van zijn vetorecht om de resolutie te blokkeren.

9:30 uur: Libië heeft zijn luchtruim gesloten voor al het vliegverkeer, zegt de Europese organisatie voor vliegnavigatie Eurocontrol.

9:19 uur:
Het Libische ministerie van Defensie waarschuwde vannacht landen die overwegen het land binnen te vallen. Libië zal 'meteen terugslaan, eventueel ook buiten de landsgrenzen'. Maar de minister van Defensie Khaled Kaim zei ook bereid te zijn tot een staakt het vuren.

9:09 uur: Libië is niet bang voor de VN. Dat zei Saif al-Islam, een van de zoons van dictator Kadhafi tegen het Al Arabiya. Het televisiestation zei niet waar en wanneer hij de uitspraak deed. Hij is niet te spreken over de no-flyzone die de Verenigde Naties in gaan stellen boven Libië. 'Ik bedoel, je gaat onze mensen niet helpen door bommen te gooien op Libië, door Libiërs te doden. Dan verwoest je ons land en daar is niemand blij mee.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Protest in Tobruk, ten oosten van Tripoli, eerder deze week. Beeld reuters
Protest in Tobruk, ten oosten van Tripoli, eerder deze week.Beeld reuters
Hillary Clinton. Beeld reuters
Hillary Clinton.Beeld reuters
Moammar Kadhafi, gisteren. Beeld ap
Moammar Kadhafi, gisteren.Beeld ap
Een man kijkt op het vliegveld in Rome naar een bord waarop een afgelaste vlucht naar Tripoli staat. Beeld reuters
Een man kijkt op het vliegveld in Rome naar een bord waarop een afgelaste vlucht naar Tripoli staat.Beeld reuters
De Britse premier David Cameron. Beeld reuters
De Britse premier David Cameron.Beeld reuters
Libische rebellen krijgen AK47-les in een trainingskamp in de buurt van Benghazi. Beeld getty
Libische rebellen krijgen AK47-les in een trainingskamp in de buurt van Benghazi.Beeld getty
Aanhangers betogen speciaal voor de aanwezige pers woedend tegen de VN-resolutie. Beeld reuters
Aanhangers betogen speciaal voor de aanwezige pers woedend tegen de VN-resolutie.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden