nieuwsLibië

Libië-top Berlijn: geen wapens meer voor strijdende partijen in Libië

De strijdende partijen in Libië zullen geen wapens meer krijgen van de landen die afgelopen weekeinde deelnamen aan de Libië-top in Berlijn. In een gezamenlijke slotverklaring beloven zij het wapenembargo van de Verenigde Naties te respecteren.

Aan de bijeenkomst in Berlijn namen zestien landen en organisaties deel, onder voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal António Guterres.  Beeld Getty Images
Aan de bijeenkomst in Berlijn namen zestien landen en organisaties deel, onder voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal António Guterres.Beeld Getty Images

De strijdende partijen in het door burgeroorlog verscheurde Noord-Afrikaanse land krijgen geen nieuwe militaire steun meer, inclusief financiering of het inhuren van huursoldaten. Ook wordt de druk vergroot om te komen tot een wapenstilstand.

Aan de bijeenkomst in Berlijn namen zestien landen en organisaties deel, onder voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal António Guterres. De Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin waren aanwezig, net als de leiders van Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Na het afzetten en de dood van dictator Kadhafi is Libië een land in chaos. Het is op dit moment verdeeld in twee gebieden van twee partijen, ieder gesteund door andere landen. In de hoofdstad Tripoli huist de regering van premier Fayez al-Serraj, die is erkend door de Verenigde naties en onder meer Turkije. Een groot deel van de rest van het land is in handen van het Libische Nationale Leger van krijgsheer Khalifa Haftar. Hij wordt onder andere gesteund door Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Eerder deze maand werd op aangeven van Turkije en Rusland een wapenstilstand afgesproken. Die is echter al vaak verbroken. Zondag meldde het Libische staatsoliebedrijf NOC dat troepen van Haftar een pijpleiding hebben afgesloten van het grootste olieveld van Libië.

Zowel premier Sarraj als krijgsheer Haftar waren aanwezig in de Duitse hoofdstad. Zij hebben elkaar echter niet gesproken. Bondskanselier Merkel verklaarde na afloop dat de rivalen hebben toegezegd ieder vijf leden te benoemen in een militair comité dat gesprekken zal beginnen over een permanente wapenstilstand. Over het terugtrekken van reeds verleende militaire steun zijn geen afspraken gemaakt, aldus Merkel. Datzelfde geldt voor sancties voor partijen die het wapenembargo toch zullen schenden.

Volgens secretaris-generaal Guterres is de conferentie in Berlijn er in geslaagd het risico af te wenden van een ‘echte regionale escalatie’ van de strijd, op voorwaarde dat het mogelijk is de wapenstilstand te handhaven.’ EU-president Charles Michel waarschuwde onlangs dat als de strijd in Libië niet luwt, de EU een hoge prijs zou betalen. Volgens Michel zullen opnieuw honderdduizenden migranten het land ontvluchten richting Europa. Ook zou de kans toenemen op terreuraanslagen in Afrika en de EU. Michel zei dat de EU eensgezind moet optreden bij internationale crises zoals de strijd in Libië.

Wat is er aan de hand?
Haftars troepen staan nu al sinds begin april voor de poorten van Tripoli. De afgelopen maanden heeft de kolonel versterking gekregen van duizenden huurlingen uit Soedan. Lees hier wat er aan de hand is in Libië.

Wie is Khalifa Haftar?
Als jonge legerofficier hielp Khalifa Haftar Moammar Khadafi in 1969 via een militaire coup tegen koning Idris aan de macht te komen. Ruim veertig jaar later hielp hij bij de omverwerping van Khadafi. Nu verdenken veel Libiërs hem ervan dat hij de nieuwe Khadafi wil worden.

Wat zoekt Turkije in Libië?
Het Turkse parlement stemde vorige week met een grote meerderheid in met het regeringsplan troepen naar Libië te sturen. Turkije doet dit uit economisch belang, maar critici vrezen destabilisatie van de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden