Background

Libië rijk door olie, maar burgers krijgen niets

TRIPOLI - De economie van Libië drijft op de olie- en gasindustrie. Het Noord-Afrikaanse land heeft de grootste bewezen oliereserves van Afrika, maar de lokale bevolking merkt daar echter weinig van.

Kadhafi. Beeld afp

De oliereserves van Libië bedragen circa 47 miljard vaten. Het land produceert dagelijks 1,8 miljoen vaten olie. Daarnaast zit er 1,5 biljoen kubieke meter aardgas in de Libische bodem, waarvan jaarlijks circa 16 miljard kubieke meter wordt opgepompt. Libië is een van de belangrijkste energieleveranciers van Europa. Het land is lid van het oliekartel OPEC.

Staatsbedrijf
De Libische oliesector wordt gedomineerd door het staatsoliebedrijf National Oil Corporation. Er zijn meer dan vijftig oliemaatschappijen actief in het land, waaronder het Italiaanse Eni, het Britse BP, het Amerikaanse ExxonMobil en het Brits-Nederlandse Shell.

Vanwege de onrust in Libië halen verscheidene Europese olieconcerns buitenlandse werknemers en hun families weg. Ook andere bedrijven zoals het Oostenrijkse bouwconcern Strabag en het Duitse chemieconcern BASF halen uit voorzorg werknemers weg. Shell houdt de situatie in de gaten en neemt indien nodig maatregelen.

VN-sancties
Westerse oliemaatschappijen konden jarenlang niet actief zijn in Libië vanwege de VN-sancties. Die werden in 2003 opgeheven nadat Tripoli verantwoordelijkheid nam voor de Lockerbie-aanslag in 1988 en het land de nabestaanden compenseerde. Ook zwoer Libië massavernietigingswapens af.

De Libische overheid krijgt ongeveer 90 procent van haar inkomsten uit de energiesector. Bij de export is olie en gas goed voor 95 procent van de totale inkomsten.

Rijk land
Libië telt circa 6,5 miljoen inwoners. Dankzij de grote inkomsten uit de oliesector en het relatief lage aantal inwoners behoort Libië per hoofd van de bevolking tot de rijkste landen van Afrika. Maar de olie-industrie biedt weinig werkgelegenheid en slechts een klein deel van de inkomsten komt bij de burgers terecht.

De werkloosheid in Libië bedraagt circa 30 procent en bij de jeugd is 40 tot 50 procent werkloos. Ongeveer een derde van de Libiërs leeft op of onder de armoedegrens en een vijfde van de bevolking is analfabeet.

Geen voedsel
Grote delen van het land zijn ongeschikt voor landbouw en het land moet ongeveer driekwart van zijn voedsel importeren.

Volgens de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek exporteerde Libië in 2009 voor ruim 383 miljoen euro naar Nederland. Libië importeerde dat jaar voor circa 285 miljoen euro vanuit Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden