Libië neemt wraak op Italië

Libië zal Italië niet meer helpen bij het voorkomen van illegale immigratie van Afrikanen via de Middellandse Zee. Dit heeft de Libische regering laten weten, aldus de Italiaanse krant Corriere della Sera vrijdag....

ANP

De stap volgt op de benoeming donderdag van Roberto Calderoli tot minister in het nieuwe kabinet-Berlusconi. Libië had eerder gewaarschuwd voor ‘catastrofale consequenties’ voor de betrekkingen tussen Italië en Libië als de politicus van de Lega Nord opnieuw minister wordt in Rome.

Calderoli, destijds al een keer minister onder Berlusconi, verscheen in 2006 op de Italiaanse tv met een T-shirt met daarop een Deense spotprent van de profeet Mohammed.

Daarop kwam het tot protesten voor het Italiaanse consulaat in Bengasi. De Libische politie die de missie beschermde, zag zich op een gegeven moment genoodzaakt het vuur te openen.

Daardoor kwamen elf mensen om het leven. Calderoli trad daarop af als minister. Volgens de zoon van de Libische leider Kaddafi is Calderoli is schuldig aan de dood van de elf Libiërs.

Calderoli heeft ook bij andere gelegenheden uitlatingen gedaan waardoor sommige moslims zich beledigd voelden. Zo stelde hij voor varkens te laten lopen over plekken in Noord-Italië waar moslims moskeeën willen bouwen. Calderoli heeft zelf een varken als huisdier waarmee hij een keer over een bouwplaats van een moskee is gelopen.

Volgens de Corriere della Sera wil Libië Italië ook op andere manieren de duimschroeven aandraaien. Zo zouden Italianen moeilijker een visum kunnen krijgen voor Libië en dreigen er consequenties voor de Italiaanse olie- en gascontracten.

Calderoli, kersvers minister van Legislatieve Vereenvoudiging, zei vrijdag in een reactie op de Libische woede dat het T-shirtincident verkeerd is begrepen: ‘Mijn boodschap was vrede en toenadering tussen de monotheïstische religies, met het is verkeerd opgevat.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden