Update

Libië kondigt staakt-het-vuren af

TRIPOLI - Libië heeft vrijdag een staakt-het-vuren afgekondigd en de militaire operaties tegen de opstandelingen afgeblazen. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken Moussa Koussa meegedeeld. De wapenstilstand gaat volgens hem onmiddellijk in.

Beeld reuters

Het staakt-het-vuren 'zal het land weer veilig maken' voor alle Libiërs, zei de minister. Hij hekelde het besluit om militaire actie tegen Libië toe te staan en noemde dat een schending van Libiës soevereiniteit.

Een woordvoerder van de rebellen in Libië verwees het staakt-het-vuren echter naar het rijk der fabelen. Volgens hem vallen troepen van Moammar Kadhafi nog steeds Ajdabiya in het oosten en Misrata in het westen aan.

No-flyzone
Het staakt-het-vuren volgt op het besluit van de VN-Veiligheidsraad om een no-flyzone boven Libië in te stellen en toestemming te geven voor 'alle noodzakelijke maatregelen' om de bevolking tegen de troepen van Moammar Kadhafi te beschermen. De resolutie werd met tien stemmen voor en vijf onthoudingen aangenomen nadat Kadhafi had gedreigd de aanval op het laatste bolwerk van de opstandelingen te zullen inzetten om de rebellie tegen zijn bewind na bijna vijf weken neer te slaan.

Een ex-militair die is overgelopen naar de kant van de rebellen zei te verwachten dat Kadhafi niet meer tegen de rebellen zal optrekken. 'Ons moraal is op dit moment erg hoog. Ik denk dat we de overhand hebben', zei hij. De oppositie zei tevens te hopen dat de VN-resolutie helpt het tij te keren in het voordeel van de opstandelingen.

Telefonisch overleg
De Amerikaanse president Barack Obama voerde na de aanvaarding met de resolutie telefonisch overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron. De Franse regeringswoordvoerder François Baroin zei vrijdag dat de acties 'spoedig' zullen beginnen. Hij zei dat de interventie 'geen bezetting van Libisch grondgebied' wordt, maar voegde eraan toe dat luchtaanvallen wellicht niet genoeg zullen zijn om Kadhafi 'tot inkeer te brengen'.

Ook de Britse regering hield spoedberaad, net als de NAVO in Brussel. Militaire experts waarschuwen dat de gevolgen van ingrijpen onvoorspelbaar zijn. Richard Dannatt, voormalig bevelhebber van het Britse leger, zei dat omzichtigheid geboden is 'zodat wij niet in dezelfde situatie als in Irak komen, door geen plan B te hebben voor de volgende morgen'.

Benghazi
Kadhafi zei donderdag op de Libische staatstelevisie dat zijn strijdkrachten op het punt stonden de inwoners van Benghazi, het laatste bolwerk van de opstandelingen tegen zijn 42-jarige bewind, te 'redden'. Voor degenen die zich nog zouden verzetten zou 'geen genade of mededogen' zijn. 'Dit is uw blijde dag, wij zullen uw vijanden vernietigen.' Kadhafi waarschuwde de bevolking niet de kant van de oppositie te kiezen. 'Bereid u voor op dit moment om u van de verraders te ontdoen. Morgen zullen wij de wereld tonen of deze stad er een van verraders of van helden is.'

Kadhafi kondigde in een interview met de Portugese televisie ook aan hard op door de VN gesanctioneerde aanvallen te zullen reageren. 'Als de wereld gek is, worden wij ook gek.'

Grondtroepen
De grondtroepen van Kadhafi stonden donderdagavond nog op 130 kilometer van Benghazi, waar een grote menigte in het centrum de uitkomst van de stemming in de Veiligheidsraad op een groot televisiescherm volgde. Gejuich ging op toen de resolutie werd aangenomen en er werd vuurwerk afgestoken. In Tobruk, ten oosten van Benghazi, werd uit vreugde in de lucht geschoten.

De Libische onderminister van buitenlandse zaken Khaled Kaim sloeg een mildere toon aan en bood aan te onderhandelen over een staakt-het-vuren. Hij was blij dat de Veiligheidsraad zich om het Libische volk bekommerde, maar maande de wereld niet toe te staan dat de opstandelingen wapens ontvangen. 'Als landen dat doen, nodigen ze de Libiërs uit elkaar om te brengen.'

Egypte
De Wall Street Journal berichtte donderdag dat de Libische opstandelingen door het Egyptische leger van wapens worden voorzien, met medeweten van Washington. Het gaat volgens de krant, die zich beroept op functionarissen van de Amerikaanse regering en de Libische rebellen, voornamelijk om lichte wapens als machinepistolen en munitie.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Betogers in Tobruk. Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden