Libië: Kaddafi laat ware gezicht zien

BENGHAZI - De Libische leider Muammar Kaddafi (68) lijkt niet van plan zich na ruim veertig jaar autoritair regeren uit het zadel te laten wippen. Betogingen in Libië worden genadeloos neergeslagen en hebben al aan tientallen mensen het leven gekost, stellen mensenrechtenorganisaties en Libische oppositiebewegingen vrijdag op basis van getuigenverslagen.

Woedende betogers vernietigen het groene boekje van Khadaffi. Screenshot van ongedateerde video. Beeld afp
Woedende betogers vernietigen het groene boekje van Khadaffi. Screenshot van ongedateerde video.Beeld afp

Alleen al in de oost-Libische stad Benghazi zouden zeker acht mensen zijn omgekomen. Kaddafi's troepen schieten met scherp vanuit helikopters en er zijn sluipschutters ingezet, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Wreedheid
'De kwaadaardige aanvallen van de veiligheidsdiensten op vreedzame betogers leggen de werkelijkheid van Muammar Kaddafi's wreedheid bloot, als hij wordt geconfronteerd met kritiek in eigen land', zei directeur Sarah Leah Whitson van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van de mensenrechtenorganisatie.

Een Libische betoger vertelde tegen de Australische zender ABC dat er ook militairen uit Tsjaad door de straten van Benghazi gaan en betogers aanvallen. Hij zag kinderen en jonge demonstranten van een brug afspringen om te ontkomen aan de veiligheidsdiensten en Tsjadische militairen.

Mobieltjes
Duizenden en volgens sommige berichten tienduizenden mensen zouden donderdag op de Dag van Woede hebben betoogd tegen het regime. Het zijn vooral jongeren die met mobieltjes en sociale media als Twitter en Facebook contact met elkaar houden en aangemoedigd worden door dissidente Libiërs in het buitenland. De demonstranten eisen democratische hervormingen en dat Kaddafi het veld ruimt. Ze volgen het voorbeeld van betogers in Egypte en Tunesië, die de afgelopen weken de gehate machthebbers Mubarak en Ben Ali tot aftreden wisten te dwingen.

'We hebben hier geen vakbonden en belangenverenigingen of politieke partijen, alleen jeugd die op de Dag van Woede de straat opging', aldus ooggetuige Mohamed. Kolonel Kaddafi zou volgens hem ook misdadigers geld en een nieuwe auto hebben gegeven om van de demonstranten af te komen. Volgens hem is het zeer onveilig in Benghazi en worden mensen 's nachts uit hun huizen gehaald. 'Er is hier geen radio of televisie die over dit nieuws bericht.'

Tweede stad
In de hoofdstad Tripoli heeft Kaddafi zijn aanhang massaal de straat opgestuurd om met veel tamtam steun aan hem te betuigen.
De betogers hebben desondanks al succes geboekt in Al-Baida, de op twee na grootste stad van Libië. Deze staat volgens de oppositie onder controle van tegenstanders van het regime.

Kaddafi-getrouwe milities zouden proberen de stad te heroveren op de tegenstanders van het bewind. Ze zouden daarbij onder meer tanks inzetten. Het regime in Tripoli zou versterkingen naar al-Baida hebben gestuurd om een einde te maken aan de opstand.
Donderdag zou al-Baida het toneel zijn geweest van zware gevechten. Oppositiegroepen die vanuit het buitenland opereren stellen dat daarbij ongeveer 35 mensen om het leven zijn gekomen. Honderden betogers zouden gewond zijn geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden