Libië heeft bezwaar tegen Soesterberg

Libië heeft bedenkingen tegen de keuze van Soesterberg als de plek waar de twee verdachten van de bomaanslag uit 1988 op het vliegtuig van PanAm dat neerstortte op Lockerbie zullen worden berecht....

AP

AP

TRIPOLI

Vrijdag ging de Britse regering akkoord met het voorstel van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Van Aartsen, om Kamp Zeist, deel van de luchtmachtbasis Soesterberg, ter beschikking te stellen voor het proces, dat volgens het Schotse

recht (Lockerbie ligt in Schotland) zal worden gehouden. Libië was niet van te voren ge

raadpleegd over het voorstel.

In een verklaring wijst het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken erop dat Soesterberg van 1954 tot 1993 werd gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht. Dat zou de eerlijkheid van een proces niet ten goede komen.

Het is overigens nog steeds niet zeker of Libië zal meewerken aan de uitleveren van Abdel Baset Ali Mohamed al-Megrahi en Lamen Khalifa Fhimah. Washington (de aanslag was gericht tegen een Amerikaans toestel) en Londen (de ramp voltrok zich op Brits grondgebied) stemden eerder dit jaar alsnog in met een proces in een 'derde land'.

De Libische leider Muammar Kadhafi had dat voorgesteld. Maar na een eerste positieve reactie op de keuze van Nederland, heeft hij in recente toespraken het plan gehekeld als een truc.

Kadhafi eist garanties dat de twee verdachten na het proces niet vanuit Nederland naar de Verenigde Staten of Groot Brittannië zullen worden overgebracht en dat zij het recht krijgen om in hoger beroep te gaan.

Bij de aanslag vielen 270 doden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden