Libië betaalt voor aanslag op Berlijnse disco uit '86

Libië gaat 35 miljoen dollar (28,5 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de niet-Amerikaanse slachtoffers en nabestaanden van een bomaanslag op de Berlijnse discotheek La Belle in 1986....

Het akkoord werd bereikt in onderhandelingen tussen Libische vertegenwoordigers en advocaten van Duitse slachtoffers. De schadevergoeding is voor 162 Duitsers die bij de aanslag op 5 april 1986 gewond raakten en de nabestaanden van een Turkse vrouw die omkwam, maar niet voor de 69 Amerikaanse slachtoffers. Over schadevergoeding voor die groep wordt geprocedeerd in de VS.

Het akkoord over de schadevergoeding maakt het mogelijk voor Duitsland de betrekkingen met Libië aan te halen. Bondskanselier Schröder heeft een uitnodiging van de Libische leider Moammar Kadhafi geaccepteerd.

Libië is na drie decennia van isolement druk in de weer de banden met het Westen aan te halen. In december kondigde Kadhafi aan dat hij tegen massavernietigingswapens is. Dat werd beloond met gesprekken met EU-vertegenwoordigers in Brussel. Libië heeft er ook in toegestemd 2,2 miljard euro te betalen aan de nabestaanden van de bomaanslag op het PanAm-toestel boven Lockerbie, waarvoor een Libische geheim agent werd veroordeeld. Libië heeft met Frankrijk overeenstemming bereikt over een vergoeding van 138,5 miljoen euro voor een aanslag op een Frans toestel boven Niger, in 1989.

La Belle was een discotheek in West-Berlijn die veel door Amerikaanse militairen werd bezocht. De aanslag op de discotheek was voor de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan aanleiding om tien dagen later Libië te laten bombarderen. De Libische rol kwam in de jaren negentig aan het licht toen na de Duitse eenwording de dossiers van de Oost-Duitse geheime dienst konden worden ingezien. Een rechtbank in Berlijn oordeelde in 2001 dat de aanslag vanuit de Libische ambassade in Oost-Berlijn was georganiseerd. Vier personen werden veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.