Liberalisme

Martin Bril..

Martin Bril

Alle aandacht gaat op dit moment uit naar Wouter Bos, maar ook met de VVD gaat het slecht. Rita Verdonk mag dan zeggen dat ze in een volgend kabinet vice-premier wil worden, de kans dat de VVD opnieuw in de regering komt, is erg klein: zo beroerd doet Mark Rutte het, al gooide hij gisteren wel weer een klassieker in de strijd: meer snelwegen, desnoods dubbeldeks.

Tsja.

In de campagne zoals die nu wordt gevoerd, is de VVD behoorlijk onzichtbaar. Het favoriete medium van de liberalen is nog altijd het politiek café: men komt dan gezellig bijeen en laat zich door een coryfee van de eigen partij toespreken. Het lijkt me dat je daarmee geen stemmen wint, maar goed voor de economie is het wel: liberalen drinken stevig. Pas aanstaande donderdag rukt de partij er met een touringcar op uit om ’s lands markten en pleinen te bezoeken: Mark en Rita en Zalm en Henk Kamp gaan dan lekker flyeren. Je ziet het ze doen, en je proeft de tegenzin.

En waar is Johan Remkes?

Dat is altijd een interessante vraag, want Johan Remkes, minister van Binnenlandse Zaken, kan overal zijn: in de sauna bijvoorbeeld. Hij kan ook in Thailand op vakantie zijn, ergens stiekem een shaggie staan te roken, bij de tandarts zitten of door de Oude Kijk in het Jatstraat schuifelen. Soms kijkt hij immers iets te diep in het jeneverglas en zwalkt hij eenzaam door de binnenstad van Groningen. Dat is helemaal niet erg, wat zeg ik: het vermelden niet waard.

Hoe dan ook.

Net als je je dus afvraagt waar Remkes is, zie je hem ineens over het Thorbeckeplein in Amsterdam stiefelen – recht op de ingang van café De Heeren van Aemstel af. Verdomd als het niet waar is; bij die deur staat een bord waarop een spreekbeurt van de minister wordt aangekondigd. Aan het raam hangen twee affiches. Doe mee, stem VVD. Over die leus kan nooit lang zijn nagedacht, maar hij rijmt wel, en dat zal de doorslag hebben gegeven.

Binnen bevinden zich een vijftigtal liberalen, bierglas in de knuist, die wel eens willen horen wat hun minister heeft te vertellen. Welnu, Johan Remkes begint ermee te zeggen dat hij dát niet meer wil zijn. Na jaren van dienstauto’s wil hij nu eindelijk het eigen rijbewijs weer eens gaan benutten en lekker gaan backbenchen in het parlement.

Terwijl hij dit vertelt, draait hij een shaggie (hij likt het dicht in een adempauze) om vervolgens (hij steekt er de brand in) door te steken naar de successen die hij de afgelopen regeerperiode heeft geboekt: een schitterend veiligheidsprogramma, de nationale recherche van de grond getrokken, het terrorisme aangepakt – ja, de overheid is diep doorgedrongen in de haarvaten van de samenleving; de kleinste signalen daar worden onmiddellijk omgezet in preventieve en desnoods repressieve actie.

Tijd voor een paar katten richting PvdA-wethouder Aboutaleb en Wouter Bos die het waagde Franse toestanden in Nederland te voorspellen: buitenproportioneel noemt Remkes die opmerking, om niet te zeggen dat hij het een vorm van uitlokking vindt. Aboutaleb, aan de andere kant, is zo’n typische socialist die alleen maar meer geld vraagt, terwijl hij niet kan verantwoorden wat hij met al het geld doet dat hem al ter beschikking staat. Zo gaat het dus een tijdje door, maar om te zeggen dat er enige bezieling van Remkes uitgaat, nee. Zelfs zijn eigen achterban luistert nauwelijks en praat rumoerig over andere zaken. Het zal allemaal wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden