Liberalen woedend op Cameron

De Britse vicepremier Nick Clegg heeft woedend gereageerd op het veto dat de Conservatieve premier David Cameron vrijdag in Brussel uitsprak tegen een strengere Europese begrotingsdiscipline. Ook andere prominente Liberaal-Democraten zijn zeer ontstemd. Minister van Economische Zaken Vince Cable zou mogelijk willen aftreden.

LONDEN - Hoewel het er aanvankelijk op leek dat Clegg het optreden van Cameron in Brussel vergoelijkte, was hij vrijdagochtend verbijsterd toen zijn premier hem op de hoogte stelde van diens veto. Clegg vreest nadelige gevolgen voor de Britse economie nu het land wordt gehaat in Brussel en niet meer serieus wordt genomen in Washington.


En Clegg is niet de enige. De minister van Economische Zaken Vince Cable, ook een Liberaal-Democraat, noemde het absurd om het belang van beleggers en belastingontwijkers gelijk te stellen aan het nationale belang. Volgens Cable zouden er, na het tekenen van het verdrag, genoeg mogelijkheden zijn geweest om de Britse banken te beschermen. Ironisch genoeg hebben de Britten na de kredietcrisis hardere eisen aan hun banken gesteld dan andere Europese landen. Er bestaat een kans dat Cable, die binnen en buiten zijn partij meer ontzag geniet dan zijn politieke baas, deze week zal aftreden.


De Liberaal-Democratische partijcoryfee Paddy Ashdown zei dat Cameron door onhandig optreden 38 jaar diplomatie heeft verkwanseld. Terwijl Clegg de laatste maanden kriskras door Europa is gereisd om steun te vinden, heeft Cameron ergernis gewekt door zijn betweterige interventies.


In The Observer schreef de voormalige partijleider dat Camerons eisen niet zijn ingewilligd omdat ze van hem kwamen. Cleggs directe voorganger Menzies Campbell was milder in zijn oordeel. Hij zei dat de premier geen keuze had, waarbij de Schot wees op de onwelwillende houding van de Franse president Nicolas Sarkozy.


Met het einde van de bij de coalitieonderhandelingen afgesloten wapenstilstand omtrent Europa zal de sfeer in de coalitie snel verslechteren. Politicoloog Tim Bale, gespecialiseerd in coalitiepolitiek, meent dat Clegg en de zijnen steeds minder te zoeken hebben in de regering: 'Ik was en blijf sceptisch over de samenwerking en ik denk dat ze minder lang bij elkaar blijven dan mensen denken.'


De Liberaal-Democraten blijven erbij dat ze omwille van het nationale belang in de coalitie zitten en dat een breuk slecht is voor het land. Ashdown wees er bovendien op dat de eurosceptici, die niets moeten hebben van de kleinere coalitiepartner, geen tweede overwinning verdienen.


Bij de Britse kiezers lijkt Camerons veto een stuk beter te vallen. Uit een peiling bleek dat 62 procent zijn optreden in Brussel waardeert, terwijl 19 procent vindt dat hij de Britse belangen heeft geschaad. De helft van de ondervraagden wil uit de Europese Unie.


Ten Eerste pagina's 4 en 5


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden