Liberale Partij van Trudeau wint verkiezingen in Canada

De Liberale Partij heeft de parlementsverkiezingen in Canada gewonnen. Hun voorman Justin Trudeau, zoon van oud-regeringsleider Pierre Trudeau, is de beoogde nieuwe premier. Daarmee komt een eind aan het tijdperk van de conservatieve premier Stephen Harper. Die was bijna tien jaar aan de macht.

redactie
Justin Trudeau, de leider van de Liberale Partij, viert zijn verkiezingsoverwinning. Beeld photo_news
Justin Trudeau, de leider van de Liberale Partij, viert zijn verkiezingsoverwinning.Beeld photo_news

Met zijn overwinning 'wordt Canada weer het land dat het voorheen was', zei de aankomend premier maandagavond. Volgens Trudeau is het hun 'positieve politiek' die de Liberalen de winst heeft gebracht. 'We hebben angst verslagen met hoop', zei hij. 'We hebben cynisme verslagen met hard werken. We hebben negatieve, verdelende politiek verslagen met een positieve visie die Canadezen samenbrengt. En bovenal hebben we de gedachte verslagen dat Canadezen met minder tevreden moeten zijn.'

Meerderheidsregering

Zo'n 26,4 miljoen stemgerechtigde Canadezen konden maandag hun stem uitbrengen in de verkiezingen.

Volgens de voorlopige uitslagen heeft de Liberale Partij circa 180 zetels, terwijl de Conservatieven blijven steken op 95. De Nieuwe Democratische Partij (NDP) komt voorlopig uit op 31 zetels. Om een meerderheidsregering te kunnen vormen, heeft een partij 170 zetels nodig in het 338 zetels tellende parlement.

Trudeau wil meer geld uitgeven aan het verbeteren van de infrastructuur. Ook heeft hij gezegd dat hij de belastingen voor de middenklasse gaat verlagen.

Verder wil hij stoppen met de Canadese deelname aan de luchtaanvallen in Syrië en Irak op de terreurgroep Islamitische Staat. Daarnaast zet hij in op meer maatregelen tegen de klimaatverandering.

De oud-leraar Trudeau (43) is de een-na-jongste premier van Canada ooit. Hij is als politicus nog tamelijk groen, maar kon in de verkiezingscampagne profiteren van de statuur van zijn vader, wiens charisma hem de bijnaam de 'Canadese Kennedy' opleverde. Dat charisma lijkt Trudeau aan zijn zoon te hebben nagelaten.

Aanhangers van de liberale partij juichen bij de eerste voorlopige uitslagen Beeld afp
Aanhangers van de liberale partij juichen bij de eerste voorlopige uitslagenBeeld afp

Zwakke economie

De 56-jarige Harper trok zijn conclusies uit de afgetekende nederlaag en kondigde onmiddellijk zijn aftreden als partijleider aan. 'De mensen hebben het nooit bij het verkeerde eind', zei Harper, die met Canada de afgelopen jaren een rechtse koers insloeg. Hij verlaagde onder meer de belastingen voor bedrijven, bond de strijd aan met de islamitische gezichtssluier en weigerde de klimaatverandering aan te pakken.

Ook de manier waarop Harper met het vluchtelingenprobleem omging, kwam hem op veel kritiek te staan. De premier hield vast aan een streng asielbeleid. In januari beloofde hij, onder druk van de oppositie, 10.000 Syrische vluchtelingen toe te laten in drie jaar tijd. Tot nu toe zijn er nog maar duizend in het land.

De vorige verkiezingen leed de Liberale Partij nog een historische nederlaag. De partij eindigde toen met slechts 34 zetels pijnlijk als derde, achter de Conservatieven en de Nieuwe Democratische Partij. Dat was koren op de molen van Harper, die naar eigen zeggen ooit de politiek inging om de macht van links te breken. Hij hoopte de linksige reputatie en dito zelfbeeld van Canada te corrigeren en leek daarin de afgelopen jaren wel te slagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden