Liberale kandidaat Aleman kraait victorie in Nicaragua

De conservatieve ex-burgemeester van Managua, Arnoldo Aleman, lijkt de winnaar van de zondag in Nicaragua gehouden presidentsverkiezingen. Terwijl maandagavond bijna 46 procent van de uitgebrachte stemmen was geteld, had Aleman een comfortabele voorsprong opgebouwd van 9 procent op zijn linkse rivaal, de sandinistische oud-president Daniel Ortega....

Reuter, AFP, AP

MANAGUA

Aleman had op dat moment 380 duizend stemmen (48 procent) in de wacht gesleept, tegen 309 duizend (39 procent) voor Ortega. Aleman was zó zeker van zijn zaak, dat hij zichzelf al tot overwinnaar uitriep toen slechts 7 procent van de stemmen was geteld. Hij sprak van 'een overtuigende overwinning' en bood aan een regering van nationale eenheid te formeren, waarin ook plaats is voor de sandinisten.

Ortega weigerde te spreken van een nederlaag, ofschoon hij uren achtereen bleef steken op een percentage van 39. Als Aleman meer dan 45 procent van de stemmen heeft gekregen, is volgende maand geen tweede verkiezingsronde nodig. Aleman gaat ervan uit dat hij zeker 50 procent van de stemmen heeft behaald.

Er waren 23 kandidaten verkiesbaar, maar alleen Aleman en Ortega deden een serieuze gooi naar het presidentschap.

Ortega's partij, het Sandinistisch Front FSLN, noemde de overwinningsroes van Aleman voorbarig. Een zich als onafhankelijk afficherend Nicaraguaans onderzoeksbureau voorspelde op basis van exit polls een kleine overwinning voor oud-president Daniel Ortega.

Gelijktijdig met de presidentsverkiezingen kozen de Nicaraguanen zondag ook in groten getale een nieuw parlement, nieuwe gemeenteraadsleden, burgemeesters en nieuwe afgevaardigden voor het Midden-Amerikaanse parlement. Bij de nationale parlementsverkiezingen zou Alemans Liberale Alliantie ook op een meerderheid afstevenen.

Daniel Ortega was tussen 1979 en 1990 leider van de sandinistische regering die een einde maakte aan de dictatuur van Anastasio Somoza. In 1990 verloor hij de presidentsverkiezingen van Violeta Chamorro. Zij was zondag niet herkiesbaar.

De verkiezingen zijn zonder incidenten verlopen. Wel moesten de stembureaus op sommige plaatsen zes uur langer dan gebruikelijk worden opengehouden om iedereen in staat te stellen te stemmen. Op veel stembureaus kwamen de biljetten te laat aan. Ook duurde het stemmen veel langer dan verwacht, omdat iedere kiezer op zes verschillende biljetten een naam moest aankruisen. De opkomst was hoog: bijna 81 procent. Volgens de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter zijn de verkiezingen 'eerlijk en open' verlopen.

Ortega maakte de laatste twee maanden een opvallende comeback. Met een geoliede verkiezingscampagne wist hij zijn grote achterstand op Aleman in de peilingen vrijwel geheel weg te werken.

Ortega presenteerde zich als een gematigde sociaal-democraat en leek er aardig in te slagen zijn extreem-linkse imago van zich af te schudden. Aleman bleef hameren op Ortega's verleden. Hij omschreef hem als 'een wolf in schaapskleren' die de tijden van geweld en marxisme zou doen terugkeren. Aleman is door Ortega afgeschilderd als een nazaat van dictator Somoza.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden