Liberale bladenbouwer

Oud-hoofdredacteur André Spoor schudde bij kranten (NRC) en het tijdschrift Elsevier de kussens op. Hij bleef schrijven.

PETER DE WAARD

Hoofdredacteur André Spoor zette NRC Handelsblad op de rails, waarna zijn opvolgers Wout Woltz en Ben Knapen de vruchten mochten plukken. Hetzelfde gebeurde eigenlijk bij Elsevier dat na de periode van Ferry Hoogendijk en 'GBJ' Hilterman onder zijn leiding veranderde van een conservatief tot een liberaal blad.

Of Spoor een genie was in dagbladland of gewoon de tijd mee had zal altijd wel voer voor discussie blijven. Hij verrichtte wonderen na de fusie van de noodlijdende kranten Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamsche Courant en deed het nog eens dunnetjes over bij Elsevier.

Hij introduceerde het woord kwaliteitskrant in Nederland onder overigens de Engelse term quality paper. Hij kwam ook met het idee van de paper of record. Sytze van der Zee, die bij zowel NRC Handelsblad lange tijd onder hem werkte als later zijn adjunct was bij Elsevier, zegt dat 'Spoor vond dat eerst de kale feiten moesten worden weergegeven'. 'Als er de vorige dag een ramp gebeurde en je moet daar 's middags over schrijven in de krant, moest je niet beginnen met de follow-up. Eerst moet je zeggen wat er precies gebeurd was en dan pas de reacties.'

Spoor was de kleinzoon van concertmeester André Spoor van het Concertgebouworkest en zoon van de omstreden generaal Simon Spoor, tussen 1946 en 1949 commandant van de strijdkrachten in Nederlands-Indië. Hij studeerde theologie, maar besloot begin jaren zestig journalist te worden bij het Nieuw UtrechtsDagblad. Een jaar later kwam hij al bij de oude NRC van Jérôme Heldring terecht. Na correspondentschappen voor de GPD in Bonn en New York, werd hij in 1968 door toenmalig NDU-topman Willem Pluygers gevraagd hoofdredacteur te worden van het Algemeen Handelsblad waar het niet erg goed mee ging. Toenmalig hoofdredacteur Henk Hofland wist van niets. 'Die was flink pissig', weet Van der Zee zich te herinneren.

Pluygers vond in Spoor een medestander in een fusie van de NRC met het Algemeen Handelsblad. Aanvankelijk leidde dit tot groot abonneeverlies, maar na de opheffing van De Tijd in 1974 stroomden duizenden nieuwe abonnees uit de katholieke elite toe. Spoor nam veel nieuw jong talent aan als Frank Kuitenbrouwer, Marc Chavannes en Adriaan van Dis en verrijkte de krant met katernen als Mens en Bedrijf (economie) en Cultureel Supplement.

In 1983 droeg hij de scepter over aan Woltz. Hij wilde columns schrijven en dacht er even over een boek over zijn vader te schrijven. Elsevier-topman Pierre Vinken, met wie hij bevriend was, vroeg hem echter drie jaar later de baas te worden van Elsevier Magazine. Ook daar maakten oude gezichten meteen plaats voor nieuwe. De toevoeging Magazine verdween en de lay-out veranderde.

In 1987 kreeg hij een hartaanval. Aanvankelijk was hij van plan terug te keren, maar dat kwam er niet van. Hij ging het rustiger aan doen en werd ondermeer correspondent in deeltijd voor NRC in de muziekstad Wenen. Later schreef hij nog opiniestukken of boekrecensies voor NRC. Spoor, die al enige tijd ziek was, overleed dindag. Hij laat vijf kinderen na. Een van zijn echtgenotes was Monique Joekes, dochter van VVD-kamerlid Willem Joekes.

Peter de Waard

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden