Libelle, De Groene en Vrij Nederland: alles richting 'fantastic'

Bar Refaeli, vriendin van Leonardo di Caprio en Swimsuit Covermodel 2009 van Sports Illustrated. Is dat niet genoeg, voorlopig? Nee, dacht Amerikaanse Esquire, en daar heeft Amerikaanse Esquire gelijk in....

rob van vuure

Fantastic
Wat is de kracht van print? Dat het print is. Dat hoor ik grote bek-internet nog niet zo gauw zeggen. Buit die kracht dus uit, laat je printuitgave glimmen en ruiken en aaibaar zijn. Zorg dat je blad verrast met alwéér een ander soort papier, alwéér een andere druktechniek. In discussies over de toekomst van tijdschriften valt al gauw de vaststelling: It’s free or it’s fantastic. Over vijftien jaar is je blad gratis of je blad is zó fantastic dat je er voor wilt betalen. Die ontwikkeling is al volop aan de gang. Tijdschriften worden steeds mooier: dikker, mooier papier, mooiere foto’s, mooiere vormgeving. De glossy’s werden nog meer glossy en veel weekbladen gingen glimmen. Het nuchtere Amerikaanse blad Newsweek (oplage in 2008: 3 miljoen, voorspelde oplage in 2010: 1,5 miljoen. In drie jaar!) heeft vanaf nu een glossy uitstraling. De hoofdredacteur van Newsweek erkent dat hij heel erg naar de publieksbladen heeft gekeken. Vergelijk tijdschriften als ZIN, Vrij Nederland, Libelle, De Groene Amsterdammer en Fancy met hun uitstraling van een paar jaar geleden: allemaal richting fantastic. Op één dag twee nieuwe fantastic voorbeelden. De Amsterdamse Daklozenkrant wordt vanaf nu gedrukt op glanzend papier. ‘Om de verkoopcijfers op te krikken’, zegt hoofdredacteur Hans van Dalfsen, gewend om snel tot de kern te komen. En het blad Zij aan Zij heet vanaf nu ‘lesbische glossy’. Na de L’Homo van Arie Boomsma nu maandelijks de L’Esbo.

Gazet
Hoe kom je aan ideeën? Dat is het minste probleem. In je eentje, liggend op de bank, met de weekendkrant. Of met tachtig man in groepjes gericht brainstormen. Of: iets overnemen uit een ander blad, liefst buitenlands, en dan net zolang kneden tot het in je formule past. De mooiste Nederlandse tijdschrift-, kranten-, tv- en boekenideeën zijn over de grens op redacties bedacht. De Gazet van Antwerpen, een Vlaamse krant, afgelopen donderdag! Ze vervingen alle nieuwsfoto’s op hun pagina's door kindertekeningen. Is een tijdschriftidee. Even kneden en dan: Peter van Straaten en het hele Parool (oké, alleen de voorpagina), Fokke en Sukke een hele Viva, Hein de Kort & Revu. Of: tien illustratoren coveren een heel blad. Of simpelweg een lezersoproep. Maak één keer per jaar een collectors item. De Gazet deed ooit ook al zoiets met Kuifje en met Asterix. De heer Duck kennende staat hij te popelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden