Libanon wil eigen leger inzetten

Als Israël Libanon binnenvalt, zal het Libanese leger zich mengen in de strijd tussen Israël en Hezbollah. Die waarschuwing gaf de Libanese minister van Defensie vrijdag na een uitbreiding van het Israëlische grondoffensief tegen Hezbollah in Zuid-Libanon....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Volgens de regering zijn al meer dan een half miljoen mensen (eenvijfde van de bevolking) gevlucht uit het zuiden van het land en de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Maar volgens het Internationale Rode Kruis zijn het de vele duizenden mensen die in het zuiden zijn achtergebleven die het meeste risico lopen. Veel dorpen en steden daar zijn al tien dagen afgesneden van de buitenwereld.

De havenstad Tyrus is een van de meest zuidelijke punten waar gewonden en vluchtelingen zich verzamelen. Vrijdag kwam daar een konvooi aan met hulp voor vierduizend mensen – een druppel op een gloeiende plaat. Tyrus en omgeving worden voortdurend gebombardeerd en het ziekenhuis kan de stroom gewonden nauwelijks meer aan. Vrijdag moesten de slachtoffers van een bombardement in een massagraf worden begraven.

Het Israëlische leger heeft de bevolking van het zuiden, tot aan de rivier de Litani en de stad Naqoura op zo’n 25 kilometer van de grens, gewaarschuwd te vertrekken. Maar de aanhoudende bombardementen en de vernielingen die zijn aangericht aan wegen en bruggen maken dat de mensen nauwelijks weg kunnen.

‘Als we de weg opgaan, stellen we ons bloot aan enorme gevaren’, zei Maryam Saba in Majd Al Silm, een dorp op zo’n 15 kilometer van de grens. ‘We komen nauwelijks het huis uit, we zijn doodsbang.’ In het dorp is al sinds de eerste dag van de bombardementen geen elektriciteit en water meer.

De Libanese minister van Defensie, Michel Murr, wil zijn kleine en slecht uitgeruste leger inzetten aan de zijde van Hezbollah als Israël binnenvalt. ‘Het Libanese leger zal tegenstand bieden en laten zien dat het respect verdient’, zei hij.

Zelfs de kleine VN-macht in het zuiden, Unifil, lag gisteren onder vuur. ‘Drie van onze posities zijn geraakt’, zei een VN’er in Naqoura. Op een van de bases hadden 34 burgers hun toevlucht gezocht, vertelde hij. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Het zuiden lijdt het meest onder het Israëlische offensief: de meesten van de 350 doden zijn daar gevallen en de nood is er het grootst. Maar ook elders in het land gaan de aanvallen door. In de oude stad Baalbek vielen vier doden toen een kantoor van Hezbollah werd geraakt. Beiroet werd opnieuw gebombardeerd en ook de weg naar Damascus werd aangevallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden