Libanon vraagt Nederlandse hulp voor VN-missie

Libanon heeft Nederland dinsdag gevraagd of het mogelijk is een maritieme bijdrage te leveren voor de VN-vredesmissie in het zuiden van Libanon....

ANP

Minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken kreeg het verzoek te horen tijdens zijn gesprek met zijn Libanese ambtgenoot Fawzi Salloukh in Beiroet op de laatste dag van een driedaagse reis door de regio, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Aan het eind van de dag keert Bot terug naar Nederland.

Bot zal het verzoek bij zijn terugkomst eerst nog eens bespreken met zijn collega van Defensie, Henk Kamp. Het gaat dan waarschijnlijk om de uitzending van een fregat met circa 150 man personeel. Vervolgens moet het kabinet nog zijn goedkeuring hechten aan de uitzending en zal de Tweede Kamer nog een oordeel moeten vellen.

De grote fracties in de Kamer reageerden verdeeld op het nieuws. De VVD staat ‘uiterst gereserveerd’ tegenover deelname aan een VN-missie in Zuid Libanon, zonder dat eerst duidelijkheid bestaat over de ontwapening van Hezbollah. ‘Wij doen niet mee aan een mission impossible’, aldus het Kamerlid Hans van Baalen. Hij meent dat minister Bot op dit moment te veel op eigen gezag handelt. ‘En dat is niet verstandig’, aldus de liberaal.

Maar ook de eigen partij van Bot, het CDA, staat niet te juichen bij het Libanese verzoek. ‘Het gaat om een ingewikkelde missie. Wij wachten af waarmee het kabinet komt. Zorgvuldigheid is van het grootste belang’, zei woordvoerder Henk Jan Ormel.

Voor de PvdA is de uitzending van een fregat bespreekbaar, maar eveneens alleen als onderdeel van een vredesproces waaraan alle partijen willen meewerken. Volgens PvdA-woordvoerder Bert Koenders kan een Nederlands maritiem aandeel een bijdrage leveren aan een eigen Europese lijn, samen met islamitische landen, ten aanzien van het conflict in het Midden-Oosten.

Die randvoorwaarden samen met een stevig mandaat zijn voor het Tweede Kamerlid essentieel om de missie te doen slagen. ‘Zonder die voorwaarden zal hetzelfde gebeuren als met Unifil en lopen alle partijen er gewoon omheen.’

Een Nederlands fregat zal wat hem betreft ook het mandaat moeten krijgen om schepen te enteren, ook als die zich daartegen verzetten. In het verleden was het fregatten die deelnamen aan de operatie Enduring Freedom in de Arabische wateren, verboden schepen te doorzoeken, als de kapitein daar geen toestemming voor gaf.

Bot had voor zijn gesprek met Salloukh al duidelijk gemaakt dat Nederland geen grondtroepen wil leveren voor een VN-vredesmacht wegens het zware beslag dat Afghanistan al op de landstrijdkrachten legt. Het verzoek om een maritieme bijdrage is een ander verhaal, waar de minister serieus naar wil kijken, aldus zijn woordvoerder.

Libanon staat te springen om een internationale maritieme eenheid die de kust kan patrouilleren en zich voornamelijk richt op het tegengaan van illegale wapenleveranties. Nu wordt dat gedaan door de Israëlische marine, maar die houdt de boel potdicht, zo had de Libanese bewindsman Bot voorgehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden