nieuws

Libanon kiest miljardair tot kandidaat-premier, ondanks wens om elite te stoppen

Het Libanese parlement heeft de miljardair Najib Mikati op het schild gehesen, en hem benoemd tot kandidaat-premier van het land. De hoop is dat het hem, na een impasse van een jaar, wel lukt om een regering te vormen, de enorme economische crisis te keren, en miljoenen mensen voor een armoedeval te behoeden.

De Libanese miljardair Najib Mikati is benoemd tot kandidaat-premier van Libanon.  Beeld EPA
De Libanese miljardair Najib Mikati is benoemd tot kandidaat-premier van Libanon.Beeld EPA

Demonstranten hadden geëist dat er iemand zou worden gekozen die geen deel uitmaakte van de politieke elite, maar dat bleek ijdele hoop: Mikati is al twee keer eerder premier geweest en werd in 2019 door de officier van justitie bovendien beschuldigd van verduistering – een aanklacht die Mikati zelf ontkent, en afdoet als politiek gemotiveerd.

Mikati is de derde persoon die mag proberen een regering te vormen, sinds het kabinet vorig jaar aftrad na de verwoestende explosie in de haven van Beiroet, in augustus 2020. De politieke veteraan Saad Hariri gaf het eerder deze maand op, en Mustapha Adib, de andere kandidaat, trok zich september vorig jaar terug. Of het Mikati wel gaat lukken, valt nog te bezien. Zijn benoeming maandag werd gesteund door 72 van de 118 parlementsleden, onder wie de machtige Hezbollah-beweging, maar de twee grote christelijke facties weigerden hem te steunen.

Ongekende crisis

Het land heeft echter dringend een regering nodig. Libanon maakt een ongekende economische crisis door die door de Wereldbank ‘de ergste ter wereld in 150 jaar’ wordt genoemd (de Libanese munt heeft in twee jaar tijd 90 procent van zijn waarde verloren) . Voedsel en medicijnen zijn schaars, en de infrastructuur holt achteruit. Zo zijn er bijvoorbeeld stroomstoringen die soms meer dan 22 uur per dag duren.

Tijdens een televisietoespraak, die miljoenen Libanezen niet konden zien omdat ze geen stroom hadden, beloofde Mikati internationale steun te zoeken, mocht het hem lukken om een regering te vormen. ‘Daarvoor moeten we echter wel samenwerken’, zei hij. ‘Ik heb geen toverstokje en kan geen wonderen verrichten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden