Libanon gooit grenzen dicht voor Syrische vluchtelingen

Libanon sluit vanaf deze week zijn grenzen voor Syrische vluchtelingen, behalve voor 'extreem kwetsbare' gevallen. Het kleine buurland van Syrië herbergt al meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen. Dat zorgt voor spanningen tussen religieuze en politieke groepen en voor enorme economische druk.

Syrische vluchtelingen nabij de Libanese stad Arsal wachten op voedsel dat wordt uitgedeeld door een NGO. Er zijn inmiddels meer dan 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon. Beeld afp
Syrische vluchtelingen nabij de Libanese stad Arsal wachten op voedsel dat wordt uitgedeeld door een NGO. Er zijn inmiddels meer dan 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon.Beeld afp

Europa hamert erop dat vluchtelingen 'in de regio' moeten worden opgevangen. Maar buurlanden van Syrië kunnen de aanvoer nauwelijks nog aan en sommige van hen beginnen een ontmoedigingsbeleid. Jordanië laat om politieke redenen geen Palestijnse vluchtelingen uit Syrië meer binnen en heeft de afgelopen twee jaar zeker honderd van hen gedeporteerd.

Vanaf deze week moeten Syriërs aan de grens met Libanon kunnen aantonen wat hun reisdoel in het land is: toerisme, zaken, medische behandeling, studie, doorreis of kort verblijf. Voor een toeristenvisum is het nu vereist om minimaal 1.000 dollar op zak te hebben, voor een zakelijk visum is een uitnodiging van een Libanese onderneming nodig.

Maar de website van de Algemene Veiligheidsdienst, waar de nieuwe voorwaarden zijn gepubliceerd, rept met geen woord over regels voor nieuwe vluchtelingen uit Syrië. Ook is onduidelijk wat precies de gevolgen zijn voor Syrische vluchtelingen die zich al in Libanon bevinden.

'We krijgen mondelinge beloften van de regering dat extreem kwetsbare gevallen nog steeds Libanon in kunnen,' zegt Ron Redmond, woordvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr. 'Maar het is nog onduidelijk wat precies de criteria zijn.'

1,5 miljoen vluchtelingen

Libanon , bevolking 4 miljoen, zucht onder de last van 1,1 miljoen door de Verenigde Naties geregistreerde Syrische vluchtelingen. Het werkelijke aantal ligt mogelijk rond 1,5 miljoen; niet iedereen registreert zich bij de VN.

Daarmee heeft Libanon 's werelds hoogste aantal vluchtelingen per hoofd van de bevolking. Dit legt een enorme druk op de gezondheidszorg, scholen, water, stroom en andere voorzieningen. Huizenprijzen gaan omhoog, lonen omlaag. Syriërs worden steeds vaker slachtoffer van agressie door Libanezen.

Bovendien brengen de grotendeels soennitische Syriërs de precaire balans tussen geloofsgemeenschappen in Libanon (ook sjiieten en christenen) in gevaar. Bovendien teisteren Syrische militanten de Libanese grensregio met Syrië.

Mensensmokkelaars

Na vier jaar oorlog is bijna de helft van de 22 miljoen Syriërs op de vlucht geslagen. Bijna 3,4 miljoen vluchtelingen trokken naar buurlanden, de rest is ontheemd in eigen land. Steeds vaker zoeken Syriërs hun heil bij mensensmokkelaars die beloven hen naar Europa te brengen.

'Als Syrische vluchtelingen geen bescherming in de regio kunnen krijgen, zullen ze verder reizen op zoek naar veiligheid,' zegt Unhcr-woordvoerder Ron Redmond. 'De schepen die we de afgelopen week op de Middellandse Zee zagen, zaten vol Syriërs. Het is dan ook in ieders belang om regeringen in de regio zelf hulp te bieden bij het opvangen van Syrische vluchtelingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden