Libanese premier Hariri keert 'binnen enkele dagen' terug naar Libanon

De Libanese premier Saad Hariri zal 'binnen enkele dagen' terugkeren naar Libanon. Woensdag zal hij in Beiroet de nationale feestdag van zijn land vieren, zo liet hij zaterdag weten in Parijs, waar hij uitgenodigd was door de Franse president Macron. Het is niet duidelijk of Hariri bij terugkeer in Libanon zal aftreden, zoals hij enkele weken geleden aankondigde.

De Hariris en de Macrons op de trappen van het Elysée. Beeld null
De Hariris en de Macrons op de trappen van het Elysée.

De soennitische premier Hariri reisde begin november af naar Saoedi-Arabië, het land waardoor zijn partij gesteund wordt. Daar maakte hij bekend dat hij zal aftreden als premier van Libanon, omdat hij voor zijn leven vreest. Hij was vooral bang voor een aanslag door Hezbollah-partij, de sji'itische partij die gesteund wordt door Iran.

Over de achtergronden van deze manoeuvre is de afgelopen weken veel gespeculeerd. Volgens Le Monde wilde de sterke man van Saoedi-Arabië, kroonprins Mohammad bin Salman, zijn positie in Libanon versterken. Hij hoopte dat de Libanese bevolking zich tegen Hezbollah en Iran zou keren, vanwege het dramatische gebaar van Hariri.

Gezichtsverlies

Dat gebeurde echter niet. Veel Libanezen geloofden dat Hariri door Saoedi-Arabië tot aftreden gedwongen werd en zelfs tegen zijn wil zou worden vastgehouden. De weinig charismatische Hariri werd opeens populair en de publieke opinie in Libanon keerde zich juist tegen Saoedi-Arabië. De Saoedi's zaten vervolgens met Hariri in hun maag. Hun opzet was mislukt, maar als Hariri simpelweg naar Beiroet zou vertrekken, zouden ze gezichtsverlies lijden.

Een tussenstop van Hariri in Parijs bood een uitweg. Hariri kon Saoedi-Arabië verlaten, zonder dat de Saoedische eer al te opzichtig werd aangetast, aldus Le Monde. Het Elysée wilde deze lezing niet bevestigen en zei slechts dat Macron Hariri had uitgenodigd om de druk op Libanon te verlichten en een destabilisering van het land te voorkomen. In Frankrijk wordt de tussenstop van Hariri als een diplomatiek succes voor Macron gezien.

Plots afgetreden Libanese premier Hariri arriveert in Frankrijk, terwijl Saoedi-Arabië ruziet met Duitsland
De Libanese ex-premier Saad Hariri is zaterdag aangekomen in Parijs, waar hij later vandaag met de Franse president Emmanuel Macron wil spreken. Hariri vertrok zaterdagochtend vroeg vanuit Riyaad in Saoedi Arabië.

'Als God het wil' zal Hariri terugkeren naar Libanon (+)
Tijdens de 15de editie van de jaarlijkse marathon in Libanon, schaarde de meestal zo verdeelde bevolking zich als één man achter Saad Hariri, de premier die is verdwenen.

'In Saoedi-Arabië grijpt de kroonprins naar de macht en dat baart mij zorgen' (+)
New York Times-columnist Thomas Friedman juicht de veranderingen in Saoedi-Arabië toe, maar maakt zich ook grote zorgen.

Premier Libanon vreest voor zijn leven en treedt af om invloed Iran en Hezbollah
Premier Saad Hariri van Libanon is onverwacht afgetreden uit protest tegen de toenemende invloed van Iran en de sji'itische Hezbollah-beweging in Libanon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden