Libanese moussaka

Hoewel de namen erg op elkaar lijken, zijn de Libanese moossaka'a en de Griekse moussaka toch nogal verschillend. Het Libanese gerecht is vegetarisch en wordt gewoonlijk bereid met kleine, hele aubergines en kikkererwten....

Moossaka'a wordt op kamertemperatuur geserveerd, wat de naam van het gerecht in het Arabisch ('afgekoeld') al aangeeft. Wie helemaal geen zin heeft in kikkererwten laat ze weg. Voor vier personen zijn nodig 150 gram kikkererwten uit blik of 75 gram gedroogde kikkererwten die in drie keer zoveel water een nacht zijn geweekt. Laat de erwten uit blik uitlekken en spoel ze af.

Verder 12 kleine aubergines of 2 grote van zo'n 600 gram. Wat plantaardige olie om in te bakken en 3 eetlepels olijfolie extra vergine; 2 middelgrote uien in dunne ringen; 4 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden; 800 gram tomaten, gepeld en gehakt of eenzelfde hoeveelheid uitgelekte tomaten uit blik.

Breng de kikkererwten in een pan water op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat ze zachtjes een uur koken of net zolang tot de erwten zacht zijn. Snijd de puntjes van de aubergines. Verwijder bij kleine aubergines een reepje schil van 1 centimeter over de hele lengte en laat een even breed stuk zitten. Ga zo verder tot u een gestreepte aubergine heeft. Haal bij de grote aubergines een bredere streep weg en snijd de aubergines in de lengte in vieren.

Vul een ruime koekenpan met olie om de aubergines te bakken en zet de pan op middelhoog vuur. Laat de olie heet worden. Bak ze in ongeveer 3 minuten aan alle kanten goudbruin. Schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Minder vet: de aubergines met olie bestrijken en ze een half uur in een middelhete oven bakken tot ze zacht zijn.

Doe de 3 eetlepels olijfolie, in ringen gesneden ui en knoflook in een diepe pan, waar ook de aubergines in een laag in passen. Zet de pan op middelhoog vuur en bak de uienringen en knoflook goudbruin. Voeg de gekookte, uitgelekte kikkerwerten toe en laat die een paar minuten meebakken. Roer er de gehakte tomaten doorheen en voeg zout naar smaak toe. Doe het deksel op de pan en laat het zachtjes 15 minuten koken. Schik dan de aubergines voorzichtig in één laag in de tomatensaus en laat - met het deksel erop - nog zo'n twintig minuten koken totdat de tomatensaus dikker is geworden. De aubergines laten afkoelen en ze voorzichtig in een serveerschaal leggen. Giet de saus ertussen zodat het gestreepte effect behouden blijft en serveer het geheel op kamertemperatuur met pitabrood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden