NieuwsBeiroet

Libanese leger probeert grote brand in haven Beiroet onder controle te krijgen

Het Libanese leger heeft donderdag helikopters ingezet om een grote brand onder controle te krijgen die is uitgebroken in de haven van Beiroet. De brand brak uit bij een opslagplaats waar banden en olie waren opgeslagen. Voor zover bekend zijn er geen doden en gewonden gevallen.

Redactie
Na een grote explosie in de haven van Beiroet, ongeveer een maand geleden, woedt er nu brand in de zwaarbeschadigde belastingvrije zone van die haven. Beeld AFP
Na een grote explosie in de haven van Beiroet, ongeveer een maand geleden, woedt er nu brand in de zwaarbeschadigde belastingvrije zone van die haven.Beeld AFP

De brand komt meer dan een maand na de grote explosie in de haven die een enorme verwoesting aanrichtte in het gebied. Toen explodeerde een grote hoeveelheid ammoniumnitraat, zo’n 2.750 ton, die jarenlang in de haven lag opgeslagen. Zo’n 190 personen kwamen om het leven.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Boven de hoofdstad Beiroet was een grote, zwarte rookwolk te zien. Hierop besloot het leger helikopters in te zetten om de brand snel te blussen. Bewoners zagen hoe een helikopter naar de haven vloog om water over de rampplek te gooien.

De brand brak uit in de belastingvrije zone van de haven die door de explosie van vorige maand zwaar beschadigd raakte. Volgens een functionaris blijft de brand beperkt tot dit gebied. Sommige bewoners van Beiroet vluchtten in paniek de stad uit omdat ze vreesden dat de hoofdstad opnieuw door een enorme ramp was getroffen.

Het hoofd van het Rode Kruis, George Kettaneh, probeerde de bevolking gerust te stellen. Volgens hem was er geen gevaar voor nieuwe explosies als gevolg van de brand. Volgens Kettaneh hadden sommige bewoners last van ademhalingsproblemen vanwege de rook. De explosie van begin augustus heeft een deel van de bevolking getraumatiseerd. Zo’n zesduizend personen raakten toen gewond, onder andere door rondvliegende glasscherven. Meer dan 300 duizend inwoners raakten dakloos.

‘Ik moest ze wel de stad uitbrengen vanwege de rook’, aldus de 49-jarige Majed Hassanein, een van de bewoners die Beiroet donderdag ontvluchtte. Samen met zijn vrouw en twee kinderen zocht hij elders snel een veilig onderkomen. Een van zijn kinderen, een zoon, is volgens Hassanein nog steeds in shock vanwege de explosie van vorige maand.

Lees verder:

Analyse: In Libanon is niemand bereid macht in te leveren – dus blijft alles zoals het is
Als Libanon steun wil, zegt de internationale gemeenschap, dan moet het hervormingen doorvoeren. Libanese demonstranten eisen al maanden hetzelfde. Betekent dit het einde van het sektarische politieke systeem?

Internationale culturele ‘ambulancedienst’ biedt eerste hulp aan getroffen kunst in Beiroet
Acht musea in de Libanese hoofdstad, de belangrijkste broedplaats van moderne kunst in het Midden-Oosten, hebben schade opgelopen. Terwijl de werelderfgoedorganisatie Unesco samen met de Libanese autoriteiten optrekt bij het berekenen van de schade, werken het Prins Claus Fonds en soortgelijke internationale organisaties direct met de veelal kleinere getroffen kunstinstellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden