Libanese leger hervat beschieting Palestijns vluchtelingenkamp

Het Libanese leger heeft zijn aanvallen op moslimextremisten in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr el-Bared dinsdag hervat. Het schoot granaten af op schuilplaatsen van de groep Fatah Islam die zich daar hebben verschanst en nu en dan barstten hevige schietpartijen los....

Intussen hebben zeven leden van Fatah Islam zich onder druk van de aanvallen overgegeven aan de Palestijnse factie Fatah in het zuiden van het bij Tripoli gelegen kamp. Het is het eerste teken dat een van de grote Palestijnse facties, in dit geval de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, gevolg geeft aan een oproep van de Libanese regering om op te treden tegen het door Al-Qaida geïnspireerde Fatah Islam.

Fatah-commandant Khaled Aref liet vanuit zijn hoofdkwartier in het zuidelijke vluchtelingenkamp Ein el-Hinweh weten dat de zeven hun wapens hebben afgegeven en hebben beloofd zich verder buiten de strijd te houden. Hij zei ook dat Fatah kampbewoners die zich bij Fatah Islam hebben aangesloten probeert over te halen de strijd te staken.

Sinds vrijdag, toen het leger zijn offensief om de extremisten uit Nahr el-Bared te verdrijven begon, hebben periodes van stilte en zware gevechten elkaar afgewisseld. Sinds op 20 mei voor het eerst een gevecht tussen het leger en Fatah Islam uitbrak zijn meer dan honderd doden gevallen.

Maandag verplaatste de strijd zich even naar Ein el-Hinweh. Leden van de radicale groep Jund al-Sham openden daar het vuur op soldaten bij het kamp, mogelijk om de militaire druk op hun bondgenoten van Fatah Islam in Nahr el-Bared te verminderen. De soldaten schoten terug. Naar verluidt kwamen twee soldaten en een extremist om het leven.

Dinsdag bleef het rustig in Ein el-Hilweh. Om verdere botsingen tussen Jund al-Sham en het leger te voorkomen heeft een aantal Palestijnse moslimfacties een ordedienst gevormd die naar verwachting posities zal innemen in de wijken waar de gevechten maandagavond plaatsvonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.