Nieuws

Liane den Haan verlaat 50Plus en neemt haar zetel mee

Toen 50Plus op 17 maart slechts één zetel behaalde in de Tweede Kamer, was de verwachting dat er dan in elk geval geen afsplitsingen meer konden volgen. Maar het kan toch, liet lijsttrekker Liane den Haan donderdag weten: zij verlaat de partij en neemt haar zetel mee.

Raoul du Pré
Liane den Haan op het Binnenhof.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Liane den Haan op het Binnenhof.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat 50Plus zijn lijsttrekker verliest. Vorig jaar vertrok Henk Krol, en ook hij nam zijn zetel mee. Dat was al een schok voor de partij, maar het vertrek van Den Haan heeft een nog veel ingrijpender politieke consequentie: de partij is nu politiek onthoofd. Op het Binnenhof is 50Plus alleen nog vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

Den Haans vertrek is de apotheose van een intern conflict dat de veelgeplaagde partij al tijdens de verkiezingscampagne in zijn greep kreeg: tot in de hoogste gelederen ontstond grote onvrede omdat Den Haan afstand nam van de geharnaste pensioenstandpunten die de partij in de afgelopen jaren juist koesterde. Ook het partijbestuur distantieerde zich inmiddels van Den Haan.

‘Ziekmakende partijcultuur’

Den Haan op haar beurt stelde deze week in een uitgelekte analyse die zij met enkele vertrouwelingen maakte dat binnen 50Plus niet meer te werken viel. ‘We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd.’ Ook sprak ze van een ‘zeer ongezonde, ziekmakende partijcultuur’.

Komende zaterdag staat een ledenvergadering gepland waar de meeste leden van het huidige hoofdbestuur herkozen hopen te worden. Den Haan had al duidelijk gemaakt dat zij daarmee niet zou kunnen leven. ‘Het mag duidelijk zijn dat ik onder geen beding met het door zichzelf voorgedragen bestuur zal gaan samenwerken.’

Nu heeft ze besloten om de ontwikkelingen niet af te wachten. Den Haan blijft op eigen titel in de Kamer, zegt ze. ‘Met hart en ziel wil ik mij blijven inzetten voor de belangen van senioren in Nederland. En dat zal ik de komende vier jaar dan ook in de Tweede Kamer met alle passie en liefde blijven doen.’

Den Haan was sinds oktober 2020 politiek leider van 50Plus, maar onomstreden was ze nooit. Als directeur van ouderenorganisatie Anbo had ze ingestemd met het pensioenakkoord waar 50Plus juist zo fel op tegen was. Tijdens haar campagne voor 50Plus zei Den Haan meermaals dat de AOW-leeftijd volgens 50Plus niet langer terug naar 65 jaar moet, een standpunt waar de partij zo’n beetje voor is opgericht. Ook maakte Den Haan openlijk ruzie met Ellen Verkoelen, nummer drie op de kandidatenlijst.

Al meteen na haar uitverkiezing verliet een reeks prominenten de partij. Onder hen waren oud-partijvoorzitter Jan Zoetelief, het hele bestuur van de afdeling Overijssel en Rob de Brouwer, voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma zou gaan schrijven.

‘Ultieme zetelroof’

Het partijbestuur – inclusief partijoprichter en waarnemend voorzitter Jan Nagel – had het vertrouwen in Den Haan enige tijd geleden ook verloren, blijkt uit een ‘feitenrelaas’ dat circuleert binnen de partij. Daarin stelt het bestuur dat Den Haan een ‘volstrekt onwerkbare situatie’ heeft veroorzaakt. Ze zou tijdens de verkiezingsperiode onder meer gedreigd hebben te stoppen met de campagne.

Partijvoorzitter Nagel reageerde donderdag verbijsterd, niet zozeer vanwege Den Haans vertrek maar vooral vanwege het feit dat ze haar Kamerzetel meeneemt. Hij spreekt van ‘de ultieme zetelroof’, omdat ze haar zetel in zijn ogen niet aan zichzelf te danken heeft maar aan de ‘ijzersterke merknaam’ van de partij.

Nu Den Haan weg is, moet 50Plus op zoek naar een nieuwe politiek leider. Binnen de partij wordt vooral gekeken naar Martin van Rooijen, de fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden