Li Peng zegt bezoek af wegens 'volle agenda'

De Chinese premier Li Peng heeft zijn staatsbezoek aan Nederland afgezegd. Ook de plannen van meereizend minister van Buitenlandse Zaken Qian Qichen lijken hierdoor te zijn gewijzigd....

Van onze verslaggeefsters

AMSTERDAM/PEKING

Het Chinese staatshoofd zou deze maand een Europese rondreis maken en enkele dagen in Nederland verblijven. Ook een bezoek aan Luxemburg gaat niet door. Een bezoek aan Frankrijk zal sterk worden ingekort.

Li Peng zal wel een bezoek brengen aan de vliegtuigfabriek Airbus in Toulouse, waar wordt gerekend op een Chinese bestelling van dertig toestellen.

In diplomatieke kring in binnen- en buitenland wordt vermoed dat Li Peng geen herhaling wil van zijn Duitse visite in 1994, waarbij boze mensenrechtenactivisten tegen hem demonstreerden. In Frankrijk hebben mensenrechtenorganisaties al aangekondigd te demonstreren. Li Peng speelde een hoofdrol bij de bloedige onderdrukking van het studentenprotest in Peking op het Plein van de Hemelse Vrede, in juni 1989.

Li Pengs beslissing kan ook een reactie zijn op de opstelling van de Europese Unie onlangs in Turijn, waar de vijftien leden besloten binnenkort in Genève een resolutie op te stellen waarin de Chinese houding jegens de mensenrechten wordt veroordeeld.

Vooral Nederland nam in deze discussie een onverzoenlijk standpunt in.

De opschorting van premier Li Pengs reis naar Nederland betekent niet dat er aan de betrekkingen tussen Den Haag en Peking iets schort, menen diplomaten in Peking. Die relatie kan sinds het bezoek van premier Kok aan China in juni vorig jaar als hartelijk en intensief worden bestempeld. Premier Li Peng ontving kort geleden nog ING-bestuursvoorzitter Jacobs als blijk van zijn interesse voor samenwerking op het gebied van het verzekeringswezen.

De engelstalige South China Morning Post in Hongkong noemde Li Pengs afzegging een 'diplomatieke misser van de eerste orde'. Buitenlandse Zaken in Den Haag was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden