LHV ontslaat 350 man personeel

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) heeft collectief ontslag aangevraagd voor ongeveer 350 personeelsleden...

De 350 komen niet per se ook op straat te staan. Ze moeten worden ontslagen wegens een reorganisatie. De LHV had het liefst gezien dat de werknemers overgeheveld zouden worden naar een nieuwe organisatie, maar Volksgezondheid en de zorgverzekeraars wilden daar niet aan.

De LHV is werkgever van ongeveer vierhonderd personeelsleden. Het grootste deel van hen werkt voor projecten en ondersteuning van huisartsenzorg. Het ministerie en de zorgverzekeraars willen dat de vereniging die activiteiten strikt scheidt en in regionale organisaties onderbrengt.

Een woordvoerder van het ministerie van VWS verwijst door naar de zorgverzekeraars. Het geld van het ministerie blijft gewoon beschikbaar, alleen moeten de verzekeraars nu regelen hoe het wordt georganiseerd.

De koepel van verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), wijst erop dat in de huidige situatie een deel van de belangenbehartiging van de LHV wordt betaald uit ziektekostenpremies. Daar moet een einde aan komen door belangenbehartiging te scheiden van de ondersteuning.

Over de afspraken die de huisartsen moeten maken met de verzekeraars wordt nog onderhandeld. Volgens de woordvoerder legt de LHV de bal dan ook 'iets te makkelijk' bij de zorgverzekeraars. Hij verwacht overigens dat een groot deel van de 350 werknemers die nu worden ontslagen 'grote kans' hebben dat zij straks weer aan de slag kunnen. Een garantie kan hij niet geven.

De Ondernemingsraad van de LHV is verbijsterd over het ontslag. De werkgelegenheid van de 350 wordt volgens de raad 'nodeloos op het spel gezet'. De huisartsen lopen als gevolg hiervan het risico dat zij geen adequate steun meer van het LHV krijgen. Patiënten zullen hiervan de dupe worden, voorspelt de raad.

Ook ambtenarenvakbond Abvakabo FNV is boos. 'Dit ontslag slaat nergens op want de werkzaamheden blijven gewoon bestaan', stelt bestuurder W. van der Hoorn. Hij noemt de reorganisatie 'onbegrijpelijk en onverantwoord' en wil dat er een andere oplossing voor het personeel komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden