LHBT-vluchteling heeft toch recht op speciale opvang

Homoseksuele of transgender asielzoekers moeten toch terecht kunnen bij speciale opvangcentra als hun veiligheid in het geding is. Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een motie die dat mogelijk maakt. De Kamer handelt daarmee tegen de zin van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, die nu moet beslissen of hij de motie aanneemt of naast zich neerlegt.

Beeld reuters

De motie, ingediend door D66, haalde het dankzij de steun van de PvdA met een nipte meerderheid. Het gaat om LHBT-asielzoekers die in hun eigen opvanglocatie worden bedreigd door andere vluchtelingen. De Christenunie bedong daarnaast dat ook christenen en andere kwetsbare groepen asielzoekers aanspraak kunnen maken op de speciale regeling. D66-Kamerlid Vera Bergkamp maande het kabinet na het stemmen tot spoed: een plan van aanpak zou binnen twee weken op tafel moeten liggen.

De stemming was het sluitstuk van een discussie die in oktober 2015 door het COC werd aangewakkerd. De homobelangenorganisatie stuurde toen een brandbrief naar Dijkhoff met een verzoek om veilige opvanglocaties voor LHBT-vluchtelingen. Zij zouden in verschillende opvanglocaties worden uitgescholden, gepest en bedreigd. Volgens de staatssecretaris zijn speciale centra niet de juiste oplossing. 'Een aparte opvang is naar mijn mening stigmatiserend', zo schreef hij in een brief aan de Kamer.

'Kill you gay'

In februari van dit jaar blies het COC het discours nieuw leven in. De organisatie had alarmerende foto's ontvangen van een LHBT-asielzoeker die in opvangcentrum Heumensoord in Nijmegen verbleef. Briefjes met teksten als 'camp not good, kill you gay' bleken onder het bed van een homoseksuele vluchteling te zijn gelegd. Een andere LHBT'er trof een mes in zijn matras aan, na al eerder door medebewoners te zijn lastiggevallen. 'Als er niet snel iets gebeurt voor homo's in azc's gaan er doden vallen', waarschuwde een COC-woordvoerster tegenover Omroep Gelderland.

Coalitiepartners VVD en PvdA leken de gelederen toen gesloten te houden. In acute noodsituaties was herplaatsing mogelijk, maar meer dan dat niet. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was na de stemming dinsdag dan ook verbolgen over de voor-stem van de PvdA. 'Uiterst onverstandig. Dit is een totaal verkeerd signaal, echt een belachelijke motie. We moeten de daders aanpakken, niet de slachtoffers apart zetten. Door dit te faciliteren leveren we een stukje Nederland in.'

Volgens PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom strekt de inhoud van de motie minder ver dan collega Zijlstra denkt. 'Als de motie had gevraagd om een totaal 'roze' azc, dan geloof ik niet dat we daar aan moeten beginnen. Dan maak je het onnodig zwaar. Het gaat er gewoon om dat mensen die in de verdrukking komen, de veiligheid krijgen die ze verdienen.' De VVD heeft van de kwestie een 'vrij principiële zaak' gemaakt, meent Samsom, die ook vindt dat de focus op het pakken van de daders moet liggen. 'Maar ik ga niet uit principe het leven van een homoseksuele asielzoeker vernietigen.'

Bij het COC ligt men niet meer wakker van de politieke discussie op het Binnenhof. Voorzitter Tanja Ineke heeft er alle vertrouwen in dat Dijkhoff de motie aanneemt. 'Het bleef tot het laatste moment spannend, maar wij zijn erg gelukkig met de uitslag. Dit is echt een stap vooruit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden