LEZINGEN

Alvaro Siza spreekt op 13 oktober in Paradiso de 'Lumiance Lecture' uit, een lezing georganiseerd door de gelijknamige fabrikant van lichtarmaturen....

Amsterdam

Op 15 oktober vindt in de Balie een slotdebat plaats over het Nederlands cultuurbeleid, geëntameerd door de Boekmanstichting. De kamerleden Ursie Lambrechts (D66), Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), Sari van Heemskerck Pillis-Duvekot (VVD), Marten Beinema (CDA) en Leoni Sipkes (Groen Links) zullen reageren op de standpunten zoals die in de eerder gehouden lezingenreeks (door o.a. Hans Maarten den Brink en Johan van Benthem) naar voren zijn gebracht.

Peter Buijs houdt zondag om 14.30 uur in het Joods Historisch Museum de lezing 'Tot nut en eer van het jodendom. Joodse genootschappen in Nederland, 1738-1846.'

John Jansen van Galen leidt vanavond om 20 uur een debat over cultuurbeleid en de Europese Unie in de Rode Hoed. Met europarlementariërs Hedy d'Ancona (PvdA), Jessica Larive (VVD) en Peter Pex (CDA). Inleiding komt van Bart Tromp, hoogleraar internationale betrekkingen aan de UvA.

Arthur van Schendel en Mieke Stubbé zijn maandag te gast in de Theatersalon van het Theater Instituut Nederland, die in verband met de renovatie in de Balie wordt gehouden. Gesproken wordt over ongebruikelijke vormen van publiekswerving. Aanvang om 17 uur.

De Londense architect John Pawson spreekt over het 'architectonisch detail', vanavond om 20 uur in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211 in Amsterdam.

Den Haag

Stichting Hoger Onderwijs en Cultuur, een stichting die integratie van cultuur en onderwijs wil bevorderen, vroeg een aantal onderwijs- en culturele instellingen een lezing te houden op 12 oktober over het thema democratisch vrijheidsideaal. Bijdragen van o.a. G. op den Akker (dramaturge Het Nationale Toneel), J. Locher (directeur Haags Gemeentemuseum) en prof. Zijderveld (decaan aan de Erasmus Universiteit). Van 12 tot 18 uur in de aula van het Haags Gemeentemuseum.

Op 11 en 18 oktober in theater Zeebelt een aantal lezingen over het Nomadisch Paviljoen, een architectonische installatie waarvan de bouwstenen bestaan uit tekst, electronica en zintuiglijke ervaringen zoals geur en geluid. Op 11 oktober spreken stedenbouwkundige Wim Nijenhuis over 'De Stolling' en kunsthistoricus Michael van Hoogenhuyze over 'De instabiele ruimte als natuurlijk milieu voor het creatieve proces'. Aanvang om 20.30 uur.

De Koninklijke Schouwburg presenteert Ontmoeting met . . ., gesprekken over toneelschrijvers die steeds aansluiten bij voorstellingen die in de schouwburg te zien zijn. Zondag om 12 uur 'Ontmoeting met Vondel': te gast zijn Hans Croiset, regisseur van 'Jozef in Dothan'

en twee acteurs van Het Toneel

Speelt.

Rotterdam

Kurt Foster spreekt vandaag om 19 uur in het Nederlands Architectuur instituut in een reeks lezingen over de rol van het menselijk lichaam in de moderne architectuur.

Fotograaf, (toneel)schrijver en columnist Hans Aarsman houdt op 15 oktober om 20 uur een lezing over stad en land 'zoals ik die de laatste twee jaren als fotograaf beleefd heb'. In Tejatro Popular, West Kruiskade 26.

Tilburg

In een drietal CAST-avonden in Theater De Vorst, Willem II straat 47-49 wordt de wijk Reeshof aan een kritische evaluatie onderworpen. Maandag spreken Herman Rikhof en Noud de Vreeze over 'twee decennia concepten voor de stad'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden