LEZINGEN

Russische kunst en de relaties tussen Nederland en Rusland op kunstzinnig gebied, daarover gaat een viertal lezingen in de Agnietenkapel....

Amsterdam

Stomweg gelukkig in Amsterdam-Oost van Ton Heijdra en Max Popma is de laatste lezing in de serie 'Toen oud Amsterdam nieuw was', in het Amsterdams Historisch Museum, vandaag om 12.30 uur.

Architect Rem Koolhaas houdt op 3 december om 20 uur een lezing onder de titel 'Recent work', in het Berlage Instituut (Marnixstraat nr 317).

De Beurs van Berlage staat dit weekeinde in het teken van het Kennisfestival, een initiatief van het Ministerie van OC & W. Het beursgebouw wordt ingericht als labyrinth, waar onder meer een workshop van Loesje te vinden zal zijn. Verder kennistoespraken van Dominee Gremdaat (Paul Haenen) en professor Fetzealsvanouds (Aart Staartjes), en een optreden van de cabaretgroep Turkish Delight. Zaterdag en zondag vanaf 11 uur.

Den Haag

De Nieuwe IJstijd luidt de titel van een programma over de sociaal-maatschappelijke en culturele implicaties van technologische ontwikkelingen. Met medewerking van socioloog Wim Blauw, econoom Arjo Klamer en beeldend kunstenaar Gerard Holthuis. In theater Zeebelt, om 20.30 uur.

In het Haagse Gemeentemuseum geven kunstenaars zaterdag hun visie op de elektronische media, op het symposium MediumMessage, vanaf 11 uur. Met Ineke Schwartz, Kas Oosterhuis, Ilona Lénárd, Jouke Kleerebezeem, Justin Bennett, Remko Scha, Daniëlle Kwaaitaal.

Groningen

Daphne ..., o Daphne; De mythe van Apollo en Daphne in de beeldende kunst heet de lezing van classica A. van Arragon over dit sinds de oudheid geliefde thema in de beeldende kunst. Op 3 december om 19.30 uur in Cultuurcentrum de Oosterpoort.

Nijmegen

In het kader van vijftig jaar Studium Generale organiseert het S.G. van de KU Nijmegen het programma Ontluistering of avontuur? Een queeste. Drie wetenschappers, die het aandurven het ontluisterende superspecialisme in te ruilen voor de avontuurlijke brede blik, discussiëren vandaag over god, geest, het grote geld en andere knagende kwesties. Met biochemicus Sjoerd Bonting, psychiater Frank Kortmann, ethicus Jaap Gruppelaar, in het Cultuur Café, om 14 uur.

Rotterdam

Simon Field, de kersverse directeur van het International Film Festival Rotterdam is vanavond te gast in De Unie, in de laatste aflevering van de serie 'De nieuwe directeur'. Conservator Piet de Jonge spreekt met Simon Field over de raakvlakken tussen beeldende kunst en film. Aanvang om 20.30 uur.

In een serie over 'Het Badhuis. Badcultuur in Oost & West' presenteert wetenschappelijk medewerkster Marlous Willemsen vanavond een lezing met dia's over De magie van de hammam. Dit in aansluiting op de gelijknamige expositie. In het Museum voor Volkenkunde, om 20.15 uur.

In Museum Boijmans Van Beuningen houdt Jan van Adrichem, adjunct-directeur van de Mondriaanstichting, zondag om 15 uur een lezing onder de titel Degas, Picasso, De Kooning, hun late werk en de notie van 'Altersstil'.

Verteller André Mosis is zondag te gast in het eindejaarsprogramma van het Bibliotheektheater (Hoogstraat nr 10) met verhalen en muziek uit Suriname. Aanvang 14 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden