LEZINGEN

De Balie opent na een grondige verbouwing vandaag weer de deuren. Gedurende de zomermaanden hebben verschillende mensen op de Forumpagina van de Volkskrant hun gedachten laten gaan over de inrichting van Nederland....

Amsterdam

In het kader van Het Theaterfestival becommentariëren de literatuurcritici Antonie Mertens en Elsbeth Etty de theaterrecensies die in de kranten verschenen zijn over 'Licht' door TGA en 'Coriolanus' door het RO Theater. Niet gezien, zondag om 11 uur in Theater Bellevue.

In hetzelfde kader presenteren Paul Kuypers en René Boomkens op 11 september om 14 uur in de Balie een programma middag over de veranderde perceptie van taal door de invloed van muziek en media. Medewerking verleent Gerardjan Rijnders.

Het Soeterijn presenteert Grenzeloze liefde, drie discussieprogramma's over gemengde relaties. Op 10 september de eerste avond met het thema 'Beminnen over de grenzen, met bijdragen van de schrijvers Hafid Bouazza en Dorrit van Dalen. Het filmprogramma van het Soeterijn staat deze maand ook in het teken van de grenzeloze Liefde met de films 'My Beautiful Laundrette', 'Mixed Feelings', 'Métisse', 'Jungle Fever' en 'Wan Pipel'.

Het Theater Instituut Nederland brengt onder de titel De Tweede Verdieping een nieuw lezingenprogramma. In de serie bijeenkomsten Verkiezingen '98 ondervraagt Steve Austen steeds een fractiespecialisten van een grote politieke partij naar de voornemens op het gebied van kunst en cultuur. Op 8 september om 20.15 uur de beurt aan Jeltje van Nieuwenhoven. Een andere serie die het instituut vanaf volgende week presenteert is Ter Discussie. Op 14 september spreken Cora Canne Meyer (zangpedagoge), Paul Korenhof (publicist), Lieuwe Visser (bariton) en Anne Haenen (sopraan) over Grote Wagnertenoren.

Leiden

De filmregisseuse Frouke Fokkema houdt zondag om 15 uur tijdens de opening van de installatie 'De werking van Thomas Bernard' van Norman Beierle, in de Blonkgarage (Nieuwstraat 31) een lezing over de invloed die het werk van Thomas Bernhard heeft gehad op haar werk.

Rotterdam

Bij de opening van de tentoonstelling PhotoWork(s) in Progress, Constructing Identity, organiseert het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam zaterdag om 13 uur drie gesprekken over de ontwikkeling van de documentaire fotografie. De critici Val Williams, Dirk Lauwaert en Hripsimé Visser spreken respectievelijk met de fotografen Rineke Dijkstra, Paul Seawright en Wendy Ewald. Linda Roodenburg, coördinator van het project PhotoWork(s) in Progress, NFI-directeur Loek van der Molen en Melle Daamen (directeur van de Mondriaan Stichting) spreken dezelfde middag eveneens over de documentaire fotografie.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Vier eeuwen eten in het Schielandshuis verzorgen Lizet Kruyff en Judith Schuyf - auteurs van het boek 'Twintig eeuwen koken en eten' - een aantal lezingen over eten. Vrijdag zal het over de kookboeken van Romeinen tot Renaissance gaan. Om 11.30 uur in het Schielandshuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden