LEZINGEN

In de serie lezingen over het architectonisch detail in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211 spreekt donderdag om 20 uur architect Wiel Arets....

Amsterdam

De Dr. P. A. Tiele-stichting - ter bevordering van de wetenschap van het boek en de drukkunst - houdt in de Universiteitsbibliotheek, Singel 425 een serie lunchlezingen over moderne typografie. Henk Kraima, directeur van de CPNB, spreekt op 22 oktober om 12.15 uur over tien jaar boekverzorging.

'Zoeken naar een rechtvaardige sensuele stad.' Dat is de titel van een lezing die stedenbouwkundige Ashok Bhalotra zondag om 14.30 uur houdt in het kader van de tentoonstelling Enclosing Spaces in Open Space, Korte Prinsengracht 14. Over de spanning tussen wil en haalbaarheid.

Het vijfde Afstudeercongres van de afdeling Mode, Vormgeving &

Strategie van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem wordt vrijdag van 13 tot 18 uur gehouden in de Rode Hoed.

Delft

Een drietal debatten over stad en stedelijkheid in het Techniek Museum n.a.v. het 750-jarig bestaan van Delft. Vanavond discussiëren om 20 uur o.l.v. Arnold Reijndorp Maarten Hajer (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), Geus (VVV Zuid-Holland), Gertjan Broekman (TU Delft) en Boudewijn Boelens (wethouder Delft) over de openbare ruimte van de stad.

Den Haag

Zaterdag in theater Zeebelt de tweede lezing over het Nomadisch Paviljoen, een architectonische installatie waarvan de bouwstenen bestaan uit tekst, elektronica en zintuiglijke ervaringen als geur en geluid. Hans Locher, directeur van het Haags Gemeentemuseum spreekt over 'New Babylon, Constants ontwerpen voor een nomadische stad'. Aanvang 20.30 uur.

Gouda

In het kader van Binnenstebuiten, interieurs in Gouda in museum Catharina Gasthuis spreekt daar dinsdag om 20 uur conservator Chris de Bruyn over historische interieurs van musea, en Marjan Groot (Kunsthistorisch Instituut in Leiden) over woonstijlen in de 19de eeuw.

Groningen

Kunsthistoricus Katinka Fennema houdt op 22 oktober om 19.30 uur een lezing over de 17de-eeuwse landschapsschilder Jan van Goyen in de Oosterpoort in Groningen n.a.v. het Van Goyen-retrospectief in stedelijk museum de Lakenhal in Leiden.

Maastricht

Op 1 november wordt 'Nederlands enige echte rock 'n' roller', schilder, dichter en filmacteur Herman Brood vijftig jaar. Reden voor Studium Generale Maastricht de man in 'voor het voetlicht' uit te nodigen. Zijn gesprekspartner Jos Kleinjans, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit van Maastricht, zal hem op 23 oktober ondervragen, o.a. over zijn dope-gebruik. Woensdag om 20 uur in het Kumulustheater, Herbenusstraat 89.

Rotterdam

Beeldend kunstenaar Johan van Oord spreekt over de latere schilderkunst van Willem de Kooning nav de tentoonstelling van dit werk in museum Boijmans Van Beuningen. Over de zwierigheid en de zwaarte, het donker en het licht, het schrokken en het fijnproeven.

Tilburg

Tijdens de tweede avond in de Vorst over de Reeshof in Tilburg spreken maandag om 20 uur Louis Houët, Ronald Rijnen, Dré Storimans, Ad Smeulders, Ton van der Hagen en Jo Hurkmans over 'werken met wisselende concepten, twintig jaar ontwerpen en bouwen in de Reeshof'.

Utrecht

Hoogleraar muziekwetenschap Vellekoop houdt zondag om 14 uur een lezing over de muziekinstrumenten in het Utrechts Psalter n.a.v. een tentoonstelling over dit psalmenboek in museum Catharijneconvent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden