Lezing over dood Nederlanders wekt twijfels

Happy New Year heet de woonboot waar de Nederlanders Ahmed Elbakiouli en Khalil El Hassnaoui op 6 januari hun intrek namen....

Van onze verslaggeefster Anneke Teunissen

De eerste twee dagen toerden ze met de autoriksha van Mohammed Amin, broer van woonbooteigenaar Mansoor, door Srinagar en langs het Dalmeer. De dagen daarna gingen ze 's morgens na tienen zelf op pad. 'Ze wilden eerst drie dagen blijven, maar bleven langer omdat het ze hier wel beviel ', zegt Mansoor. Ze betaalden hun logies met ontbijt voor een week. Zondagochtend dertien januari verlieten ze de woonboot al voor zeven uur 's ochtends.

Niet door de voordeur zoals anders, maar via een zijraam. Het was nog donker en het regende zacht. Ze gingen joggen, zeggen sommigen. Nee, zeggen woordvoerders van de Border Security Forces (BSF), ze hadden niet eens sportschoenen aan.

Ze gingen naar de moskee, zeggen anderen. Of zomaar wandelen. Mansoor weet het niet. Maar in Srinagar geloven maar weinigen wat de BSF zegt: ze gingen Indiase grens troepen aanvallen.

Velen zijn ervan overtuigd dat de Nederlanders gewone toeristen waren, die toevallig bij een noodlottig incident betrokken zijn geraakt. Een van de verhalen die de ronde doen, is dat zij een of twee vrouwen te hulp schoten die werden lastiggevallen door militairen.

In ieder geval kwamen ze op hun tocht in de vroege ochtend een militaire patrouille tegen ter hoogte van het Mamta Hotel bij Dalgate. Het hotel doet dienst als een van de vele onderkomens van de BSF in Srinagar. De zes man sterke patrouille was op de terugweg, zegt de BSF. Ze liepen aan weerskanten van de weg.

Ahmed Elbakiouli en Khalil El Hassnaoui kozen beiden een kant van de weg, volgens de lezing van de BSF. Beiden vielen met hun dolk de voorste grenswachter aan. De eerste stak in op een soldaat, maar stuitte op een kogelvrij vest. Er ontstond een worsteling.

De ander liep 'zijn' BSF-man eerst voorbij, viel toen van achteren aan en bracht hem steekwonden toe in de nek. Hij stak vervolgens snel de weg over en slaagde erin met zijn maat de eerste BSF-man zijn SLR (een Indiase kalasjnikov) af te pakken. 'De ene man beukte ermee op zijn slachtoffer', zegt commandant Tanwar van het Mamta Hotel.

De ander rende weer naar zijn BSF-man, maar werd vanuit een verdekt opgestelde bewakingspost neergeschoten. Een tweede kogel doodde hem.

Een grenswachter trachtte de andere Nederlander neer te schieten, maar zijn wapen weigerde. Nadat hij er een nieuw magazijn in had gestopt, schoot hij de Nederlander dood. Dit drama voltrok zich in twee minuten.

De lezing van de BSF roept vragen op. Militanten vallen zwaarbewapende militairen niet met messen aan, toch? Het ongeloof over de veronderstelde toedracht is groot. Waarom zijn de twee Nederlanders niet overmeesterd in plaats van gedood? Als het echt militanten waren hadden ze belangrijke informatie kunnen leveren, zegt een ervaren journalist hier. Of zijn de grenswachters in paniek geraakt door vreemd gedrag van de Nederlanders?

De Indiase troepen staan hier zwaar onder druk omdat ze het eerste doelwit zijn van aanslagen door rebellen. Die strijden al twaalf jaar voor afscheiding of onafhankelijkheid voor Kasjmir. En de spanningen zijn de afgelopen weken hoog opgelopen. In Srinagar heerst angst, zowel voor de militanten als voor Indiase soldaten die hun zelfbeheersing verliezen.

In woonboot Happy New Year is de slaapkamer van de Nederlandse mannen overhoop gehaald. De militairen geven een rondleiding. In een holle ruimte onder de vloer onder het bed zijn de foedralen van de dolken aangetroffen. Eigenaar Mansoor vertelt dat de Nederlanders elke dag bij hem thee kwamen drinken en dat ze op hun kamer hun gebeden deden. Ze hebben een paar keer een moskee bezocht. Onder elkaar spraken ze Nederlands zegt buurman Koulloo, die de taal herkende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden