Lezerspoll

1.1 Adviespoll

Omdat ik mijn hoofdpersonen lid wilde laten zijn van een studentenvereniging vroeg ik oud-corpslid Jean-Marc van Tol, veel mensen zullen hem kennen als de tekenaar van Fokke & Sukke, een naam te bedenken van een fictieve vrouwenstudentenvereniging.


Dit was per mail zijn antwoord: 'Verenigingsnamen hebben altijd banden met het verleden, ook als die er nauwelijks zijn. Het liefst iets mythologisch. Voor een meisjesvereniging wel iets vrouwelijks. Mijn voorstel: Phaedra. Ik vind Phaedra wel een goeie (bij mijn weten bestaat die nog niet). Is de godin van de goede boodschap. Leden van Phaedra zijn dan Phaedrieten ('met hun grote tieten').'


Basisschooldirecteur Betty van Dam kwam met het voorstel Circe, een dochter van de zonnegod Helios.


Dit was de uitslag van de poll:


Phaedra: 32 stemmen


Circe: 33 stemmen


Omdat mijn jongste zoon een vriendinnetje heeft dat Phaedra heet en de studentenvereniging er niet zo best afkomt, koos ik aanvankelijk voor de naam Circe. Toen ontdekte media-researcher Ruth Nederveen dat er al een dispuut bestaat met deze naam. Om geen gedoe met deze Nijmeegse dames te krijgen, koos ik toch maar voor Phaedra. Wel gaf ik het Sociëteitsgebouw van V.S.V.P. de naam Circe.


1.2 Geschrapt fragment

In vroeger tijden - toen de universiteitssteden jaarlijks werden overstroomd door bleue kneusjes uit wingewesten - waren ontgroeningen lessen in wereldwijsheid, maar sinds de jaren zeventig kende Nederland nauwelijks nog naïeve provinciejongeren en dus was het noviciaat welbeschouwd overbodig. Behalve voor lieden die ervan houden anderen te vernederen. Of lieden die vrijwillig vernederd willen worden. [weggehaald na de twee alinea]


1.3 Tip

Van Ruud Hollander, hoofdredacteur van het nieuw te verschijnen nieuwe blad Liefde. Mocht de keuze vallen op 'De geheimen van mijn vriendinnen' dan zou ik mij eigenlijk moeten verdiepen in het werk van Andreas Wismeijer, een psycholoog die veel weet van liegen. Direct diens samen met Mirre Bots geschreven boek Alles over geheimen (2009, Nieuw Amsterdam) aangeschaft.


Notitieboek

Dit is de eerste voorzichtige personage-lijst uit mijn notitieboek.


Schrijfverslag

Normaal werk ik voor een roman ongeveer drie maanden aan een plot. Daar zit wel veel verborgen werkloosheid bij, moet ik bekennen. Het is erg prettig om naar het schema op mijn muur te staren en te denken dat ik aan het werk ben. Glaasje erbij.


Voor dit boek is mijn plot nog niet af. Sterker nog, ik heb eigenlijk nog niet echt een idee. Inmiddels heb ik drie A4'tjes invallen en mogelijke scènes, maar de centrale ontknoping heb ik nog niet. Die wil ik wel snel hebben, dus de komende weken ga ik daar stevig aan schaven.


Omdat ik het einde nog niet rond heb, besloot ik voor deze eerste aflevering een scène te kiezen uit het verleden van de hoofdpersonages. Aanvankelijk was het mijn voornemen het verhaal te beginnen op 30 december in Harlingen, als de personages aankomen bij rederij Doeksen, maar om niet later in het plot gehinderd te worden door verkeerde narratieve beslissingen, lag een begin in 1995 meer voor de hand. Het zogenoemde exordium, de inleiding van een verhaal, is niet onbelangrijk.


Ik koos voor een 'exordium ex abrupto', wat in de retorica zoveel betekent als 'vrij bruusk naar de kern van de zaak gaan'.


twitter.com/vfeuilleton; volkskrant.nl/feuilleton; facebook.com/VolkskrantFeuilleton


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden