Lezersdilemma: Wat doe ik aan al die babyfoto's in de familie-appgroep?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Onze schoonzus stuurt dagelijks foto's van hun ruim 1-jarige kind via de familie-appgroep. Hoewel wij hun kind ook lief vinden, wordt de hoeveelheid weinig bijzondere foto's echt wat teveel en beginnen we ons eraan te ergeren. Ook de (schoon)ouders reageren al lang niet meer op al de foto's. Kunnen wij iets zeggen van die overdaad aan babyfoto's? Hoe pakken we dat aan? Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Negeer de foto's

Uw schoonzus is zo trots op haar kind dat ze het graag aan haar familie wil laten zien. Dat lijkt logisch. Kennelijk heeft ze niet door dat het de familie wat teveel wordt. Ik denk dat u haar moet zeggen dat het heel normaal is dat je niet op elke app reageert. Je neemt het bericht voor kennisgeving aan en daarmee basta. Uiteindelijk zal uw schoonzus stoppen met het sturen van foto's.

Annemarie Birnie (66), Twello

Gewoon zeggen

Natuurlijk kunnen jullie hier iets van zeggen. Zij is degene die zich opdringt met foto's waaraan jullie geen behoefte hebben. Bespreek het probleem. Maak duidelijk dat jullie haar kind erg lief vinden, maar niet zoveel foto's van haar willen ontvangen omdat dit meer ergernis dan positieve reacties oproept. Stopt ze niet, stap dan uit de appgroep, hoe lastig dat ook is.

Naam bij de redactie bekend.

Koekje van eigen deeg

Trakteer ze op een koekje van eigen deeg: stuur gedurende de week elke dag een foto (of twee) van iets of iemand in uw omgeving: dat kan ook de goudvis zijn, de stofzuiger of de theepot. Het geluid van de groepsapp op stil zetten, de schoonzus uit de groepsapp verwijderen, de groepsapp verlaten; dat kan altijd nog. Succes verzekerd.

Lisette Olij-Slager (44), Breukelen

Uit de groep

Die reeksen baby-foto's daargelaten, maar ook de reacties daarop met standaarduitingen van verruktheid kunnen je danig de keel gaan uithangen. Maar het stoppen van vertederde en trotse ouders is onbegonnen werk, is mijn ervaring. Mijn familie kent een beperkte babydichtheid, maar het hoge prietpraatgehalte in de familie-appgroep begon me toch op de zenuwen te werken. De oplossing: eruit stappen. Raad ik u ook aan. De verhoudingen zijn desondanks uitstekend gebleven.

Henk Schell (69), Bennebroek

Gaat vanzelf over

Niets ervan zeggen. Of je stapt uit de appgroep. Of tijdelijk op inactief zetten. Blijf je erin? Dan einde dag lekker het Whatsappfotoarchief legen. Ongezien. Kersverse ouders zijn nu eenmaal lekker met zichzelf bezig en hun wolk van een kind. Gaat vanzelf over. Echt.

Nathalie van Hooijdonk (45), Tilburg

Over twee weken: verliefd op een getrouwde collega, en nu?

Al bijna acht jaar heb ik een liefdevolle relatie met een geweldige vrouw. We zijn beiden eind twintig. Nu heb ik al geruime tijd sterke gevoelens voor een collega. Zij is echter getrouwd, heeft kinderen en is bovendien vijftien jaar ouder. Deze gevoelens heb ik altijd weggestopt en het gaat goed met mijn relatie. Enige tijd geleden bleek dat de collega dezelfde gevoelens voor mij koestert en er ook mee worstelt. Ik weet niet wat ik met mijn gevoelens aanmoet, ik wil mijn vriendin niet bedriegen en ik wil het huwelijk van mijn collega niet verstoren, maar tegelijkertijd zit ze constant in mijn hoofd. Moet ik mijn collega vergeten of moet ik hier iets mee doen?

Man, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 23 oktober 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl.

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden